Galerii Moodne lasteaed sai nurgakivi kraanasurina saatel

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Kolmapäeval asetati nurgakivi Räni linnaossa kerkivale Helliku lasteaia uuele majale. Et hoone peab aasta pärast valmis olema, jätkus töö ehitusplatsil ka nurgakivitseremoonia ajal. 

Lasteaia ehitaja, ettevõtte Ehitustrust juhatuse liige Marko Raudsik sõnas, et kuna valmimisega on kiire, käib töö isegi nurgakivitseremoonia ajal. «Oleme ehitanud ja ehitamas Tartu linna teisigi haridusasutusi ning kuigi aeg on raske, loodan, et suures kärpimistuhinas jätkub linnal ka edaspidi jõudu laste ja õpetajate olmetingimuste parandamiseks,» ütles Raudsik.

Lasteaia Hellik direktor Karita Rokka rääkis, et kuigi mõnda aega tuleb lasteaiaperel elada asenduspindadel, on hea meel jätta minevikku vana majaga seotud lõputud mured. Läbitilkuv katus, ohtlik fassaad ja kummalised torulahendused olid vaid mõned neist. «Aastatetaguses ehitusauditis seisis, et tüüpprojektist sõltumata on kasutatud hoone ehitamisel ebatüüpilisi ehituslahendusi,» meenutas Rokka nüüdseks lammutatud maja eripärasid.

Linnapea Urmas Klaas sõnas, et Helliku lasteaia lapsed saavad enda kasutusse ilusa ja energiasäästliku maja, mis näeb atraktiivne välja ning on väga lapsesõbraliku ja hubase sisekeskkonnaga. «See on Naerumaa kõrval teine liginullenergiahoonena ehitatud lasteaed Tartus. Lisaks keskkonnahoiule tähendavad sellised hooned linnale tunduvalt väiksemaid ülalpidamiskulusid, mis praegust majandusseisu arvestades pole sugugi vähe tähtis,» ütles linnapea.

Kahekorruselise lasteaiahoone netopind on 2422 ruutmeetrit. Uude majja mahub kümme rühma: kaks sõime- ja kaheksa aiarühma, kokku kuni 224 last.

Lasteaed on projekteeritud liginullenergiahoonena. Selle põhikonstruktsioon on projekteeritud sandwich-tüüpi kolmekihilistest paneelidest, viimistluses kasutatakse heledaid toone, aktsendiks on puidust viimistlusmaterjalid koos puitribastikuga. Hoone kõikides külgedes kasutatakse päikesekaitseklaasi, aknad on kolmekordse klaaspaketiga passiivmajaaknad.

Rühmaruumid on paigutatud üksteise suhtes astmeliselt, nii tekib iga rühma ette oma pesa, mis toimib nii sisepääsualana kui ka varjualusena vihmase ilma korral, päikesevarjuna kuumal päeval või õuesõppealana. Hoone lamekatusele rajatakse osaliselt haljastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles