Teadlased õpivad putukaid printima

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Harrastusteaduse eksperdi Veljo Runneli (vasakul) sõnul on putukaid originaalsuuruses keeruline printida, kuid doktorant Toivo Ylinampa unistab autosuuruse putuka printimisest.
Harrastusteaduse eksperdi Veljo Runneli (vasakul) sõnul on putukaid originaalsuuruses keeruline printida, kuid doktorant Toivo Ylinampa unistab autosuuruse putuka printimisest. Foto: Sille Annuk

Aeg, mil Tartuski saab täpselt ja mugavalt uurida väikseid putukaid arvutiekraanilt, ei ole enam kaugel. Nimelt löövad Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed kaasa iselaadses muuseumide digitaalse inkubatsiooni programmis, mille tulemusena luuakse kogude eksemplaridest kolmemõõtmelised mudelid.

Nii loodusmuuseumi kui botaanikaaeda esindav harrastusteaduse ekspert Veljo Runnel rääkis, et vajadust 3D-mudelite järele on tuntud nii teaduses kui õppetöös. Ent selleks, et saaks 3D-kujutised luua, on vaja need esmalt ülima täpsusega üles pildistada. Selle tarbeks ehitab Soomest pärit Tartu ülikooli doktorant Toivo Ylinampa robotit, mis aitab makrokaamerat väga stabiilselt liigutada ja hoida.

Tarvis on stabiilsust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles