GALERII Tartlased jätsid autod koju ja istusid rataste selga (2)

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy

Liikuvusnädala lõpetuseks tähistati reedel, 22. septembril rahvusvahelist autovaba päeva. Selle tähistamiseks pühendati päev Tartus rattasõidule ning Tartu rattaliiklejate seltsi ja Tartu linna koostöös toimus arutelu «Quo vadis, rattalinn Tartu?» ning sellele järgnes ühine rattasõit

Tartu abilinnapead Raimond Tamm ja Elo Kiivet ning Tartu rattaliiklejate seltsi liige Aksel Part arutasid, milline on rattalinn Tartu, selle tänane päev ja tulevik. Abilinnapead tutvustasid Tartu tänavaruumi hetkeolukorda ning veidi piiluti ka tulevikuplaanidesse.

Arutelust selgus, et järgmisel aastal saavad uue ilme Tuglase ja Tähtvere tänav, kuid kultuuripealinna tegevuste tõttu on Laia ja Vabaduse puiestee ümberehitus lükkunud aasta võrra kaugemale. Tamm mainis, et inimestel on lihtsam mõista rattasõidu otsest kasu, näiteks mugavus, kiirus, väiksem müra, kuid rattaga liiklemise mõju kliimale on keerulisem tunnetada.

Peale arutelu asuti Ahhaa teaduskeskuse eest teele, et teha kümnekilomeetrine retk läbi linna.

Sõidu jooksul tutvuti mitmete viimastel aastatel rajatud rattaradadega, näiteks Vanemuise, Vaksali, Veski ja Puiestee tänavaga. Samas sõideti ka tänavail, mis hetkel on ratturitele kehvasti läbitavad, kuid millel on lootust lähiaastatel tunduvalt parem lahendus saada, nendeks olid näiteks Riia ja Lai tänav ning Sõpruse sild.

«Ühissõit kulges edukalt ning rõõm oli rahvarohke osavõtu üle: koos veeres ligi 70 ratturit ja kergliikurit,» lausus rattasõidu eestvedaja ja rattaseltsi liige Madli-Johanna Maidla. «Eriti hea meel oli näha nii kastiratastes kaasasõitvaid lapsi kui ka eakamaid rattureid, mis näitlikustab hästi, et rattasõit sobib kõigile.»

Peeter osales rattasõidul koos perega ning selle tarbeks oli ta tulnud kohale kastirattaga. «Sellistest ühissõitudest on ikka tore osa võtta, satub vahel linnas uutesse kohtadesse ja saab mõtteid vahetada teiste ratturitega,» sõnas ta. «Loodame, et Tartu tegutseb edasi selle nimel, et luua turvaline, loogiline ja mugav rattateede põhivõrk, kus saaks rahuliku südamega ka lastel omapäi sõita lasta. Rattateede projekteerimises ja hoolduses võiks aluseks võtta kohe maailma parimad praktikad Hollandist ja Soomest.»

Ühissõidul osales täiskasvanute hulgas ka lapsi ja noori ning nemad jäid samuti rahule ja leidsid, et Tartu on rattasõiduks hea suurusega linn ja rattaga sõitmine on tervislik. Sõidul osalenud 13-aastane Gregor sõnas, et koos teistega on lahe sõita ning sellised sõidud näitavad inimestele, et nii väikses linnas nagu Tartu ei pea igale poole autoga minema.

Gregoril oli kaasas ka kaheksa-aastane vend Oliver, kes jäi samuti rattasõiduga rahule. «Mulle meeldib teistega koos sõita ja üldse rattaga sõitmine meeldib väga! Rattasõit on trenn sinu jalgadele ja saab palju värsket õhku hingata, mis on väga oluline,» lausus ta.

Tartu rattaliiklejate seltsi eesmärk on soodustada jalgrattaga liiklemist ja edendada jalgrattakultuuri, luues seeläbi inimmõõtmelist ja keskkonnasäästlikku liikluskeskkonda ning linnaruumi. Selleks korraldab selts üritusi, näiteks algab igal teisipäeval kell 18 Raekoja platsi roosa akna juurest ühissõit. Toimuvaga saab kursis ennast hoida ka nende Facebooki lehe abil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles