Viies maal elamise päev toob fookusesse maapiirkondade elu- ja töökohad

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tänavune Maal elamise päev on järjekorras juba viies.
Tänavune Maal elamise päev on järjekorras juba viies. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

23. septembril toimuv maal elamise päev loob taas võimaluse külastada omavalitsusi ja selle käigus läbi kaaluda oma võimalused maal elada ja sinna tulla.

«Kui maal elavad pered hindavad kõrgelt omavalitsuste pakutavaid avalikke teenuseid, siis uute tulijate jaoks on olukord elamuturul pigem kesine, rääkis maal ealmise päeva projektijuht Krista Pegolainen-Saar.

«Kõrged laenuintressid, pankade nõutavad kõrgemad omaosalused maapiirkonna kinnistule panevad koduotsijad tihti arutlema, kas meie ühiskond ja otsustajad ikka soovivad, et igas Eesti nurgas oleks elanikke, kes kasvataks lapsi, looks töökohti ja hoiaks elus kohalikku kultuuripärandit,» kirjeldas ta.

Sellel aastal avatakse maaelu huvilistele taas ligi kakskümne omavalitsuse uksed. Projektijuhi sõnul ei ole maal elamine ja sinna kolimine enam pelgalt romantiline unistus elust metsade ja põldude vahel, vaid ilma kvaliteetsete avalike teenusteta inimesed maale püsima ei jää.

«Oluline on, et inimesel on maal elukoht, võimalus luua või leida töökoht, käia poes ja panna lapsed kooli-lasteaeda, saada tervishoiuteenust ning võimalust tegeleda ka oma huvialadega,» rääkis Pegolainen-Saar.

Projektijuht on veendunud, et maal elamise päeval on kõigil võimalus leida üles need inimesed, kes on enda elu maal üles ehitanud ja seal väärtust loonud. Lugude kuulamise ja kogemustest õppimise kaudu leiavad Pegolainen-Saare sõnutsi paljud, et elu maal on võimalik ning äge.

Tänavu juba viiendat aastat aset leidev maal elamise päev ongi ellu kutsutud selleks, et tuua esile maaomavalitsuste panust ja tegevusi oma elukeskkonna arendamisel ja avalike teenuste pakkumisel. Omavalitsused, ettevõtjad ja kogukonnad avavad uksed tegusatele ja säravatele inimestele, et aidata neil leida sobivat elupaika maal. Maal elamise päeva programmi loovad selles osalevad vallad koos oma kogukondade ja ettevõtjatega.

Kuhu täna minna saab, vaata valdade külastuskaardilt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles