Haige luuletaja lahendab tumeda mõrvaloo

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Pääru Oja istub voodil, milles ta Juhan Liivi rollis avab silmad ja leiab, et on vaimuhaigla palatis. Käeulatuses on luuletused lahtistel lehtedel, mille ümber on mähitud nahk.
Pääru Oja istub voodil, milles ta Juhan Liivi rollis avab silmad ja leiab, et on vaimuhaigla palatis. Käeulatuses on luuletused lahtistel lehtedel, mille ümber on mähitud nahk. Foto: Sille Annuk

Savastvere külas Alatskivi lähedal pool sajandit tagasi tegevuse lõpetanud algkooli hoone on ajahambast ja seentest tugevasti puretud ning seisnud üsna kasutamata, kuid läheb kultuurilukku palju rohkem kui lihtsalt kunagine haridusasutus. Lisaväärtuse annab sellele filmi «Vari» mõnede kaadrite jäädvustamine. Peategelane on sealt lähedalt pärit geniaalne luuletaja.

Juhan Liiv avab silmad ega saa kohe aru, kus ta lamab. Voodis küll, aga mitte kodus. Veidi hiljem tuleb välja, et ta on vaimuhaigla palatis, kus lisaks tema sängile on veel kaks. Neiski on patsiendid. Läbi astuvad ka doktor ja halastajaõde. Selline oli 20. septembri hommikul filmi «Vari» esimene stseen, mille ülesvõtmiseks on Alatskivist mõne kilomeetri kaugusel Savastvere endises algkoolis sisse seatud haiglapalat.

Pääru Oja Juhan Liivina

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles