Autovaba päev paneb liikuvusnädalale punkti

Tartu Postimees
Copy
Reedel kell 18 algab Ahhaa teaduskeskuse eest autovabale päevale pühendatud ratturite ühissõit.
Reedel kell 18 algab Ahhaa teaduskeskuse eest autovabale päevale pühendatud ratturite ühissõit. Foto: Mana Kaasik

Rahvusvahelist autovaba päeva tähistatakse 22. septembril, mil julgustatakse aktiivsemalt ja keskkonnasäästlikumalt liikuma. Sama päeva õhtul jagab transpordiamet Ahhaa teaduskeskuse juures kergliiklejatele ohutu sõidu nippe, toimub rattateemaline arutelu ja kell 18 saab alguse kergliikurite ühissõit mööda Tartut.

Reedel kell 16–18 on Ahhaa teaduskeskuse ees transpordiamet, kes jagab kergliikuritega sõitjatele ohutusalast infot, õppematerjale ja lastele toredaid töölehti. Kohapealsed spetsialistid aitavad kontrollida, kas rattal olevad tuled, helkurid ja muu varustus, k.a kiiver on nii, nagu peab. Ahhaa toob selleks ajaks välja ka kaks isevärki tõukeratast, mida saab kohapeal proovida.

Ratturite ühissõiduks valmistumiseks on kell 17–18 Ahhaa juures kohal rattatehnikud, kes soovi korral vaatavad ratta üle ja parandavad väiksemad vead ka ära.

Kell 17 toimub Ahhaa teaduskeskuses avalik arutelu «Quo vadis, rattalinn Tartu?». Tartu abilinnapead Raimond Tamm ja Elo Kiivet ning Tartu rattaliiklejate seltsi liige Aksel Part arutavad, milline on rattalinn Tartu, selle hetkeolukord ja tulevik. Juttu tuleb sellest, millised rattateed on plaanis lähiajal välja ehitada ja mille poolest erinevad need juba olemasolevatest teedest. Arutatakse linna strateegiliste eesmärkide ja levinud rattakasutusmüütide üle ning vaadatakse üle võimalused, kuidas saab iga linnakodanik linnaga suhelda.

Kell 18 algab Ahhaa teaduskeskuse eest Tartu rattaliiklejate seltsi korraldatud autovabale päevale pühendatud ühissõit. Ratturite ühissõit viib retkele mööda Tartu tänavaid, mis on praeguseks juba rattasõbralikud, aga läbi käiakse ka tänavaid, mis veel ootavad oma aega ja ümberehitust. Ühissõit on ligikaudu 10 kilomeetrit pikk ning lõppsihtkoht on Raekoja plats.

Reedega lõppeb rahvusvaheline liikuvusnädal ja sellega koos saab läbi ka tasuta bussisõidu kampaania. Bussiga värskelt sõbrunenud inimesed saavad bussikaardi soetada kahe euro eest raekoja infokeskusest, R-kioskist, Selverist, Rimist, Prismast, Omniva postiasutustest või Tartu bussijaamast (T-pilet). Isikustamise ja piletiinfo leiab leheküljelt https://tartu.pilet.ee.

Kiidusõnu saab bussijuhtidele jagada 30. septembrini https://tartu.ee/et/kiidabussijuhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles