GALERII Juhan Liivi filmipäev algas vaimuhaigla palatis ja lõppes klassitoas

Copy

Juhan Liiv avab silmad ega saa kohe aru, kus ta lamab. Voodis küll, aga mitte kodus. Veidi hiljem tuleb välja, et see koht on vaimuhaigla palat, kus lisaks tema sängile on veel kaks. Neiski on patsiendid. Läbi astuvad ka doktor ja halastajaõde. Selline oli täna hommikul filmi «Vari» esimene stseen, mille ülesvõtmiseks on Alatskivist mõne kilomeetri kaugusel Savastvere endises algkoolis sisse seatud haiglapalat.

Juhan Liivi kehastava Pääru Oja käeulatuses on kubu lehekülgi luuletustega, mille ümber nahalärakas. Doktor on Margus Jaanovits ja halastajaõde Berit Juhkam. Vaimuhaigla kahe patsiendina olid kaamera ees Siim Angerpikk ja Indrek Hargla. Viimane on ühtlasi «Varju» stsenarist.

Samas majas, kus on viimati koolitööd tehtud aastal 1968 ning mis on ajahambast ja seentest tugevasti puretud, on nn palati kõrval toas sisustatud klassiruum, nagu see võis välja näha 19. sajandi lõpus. Täna istus pinkides kümmekond last, kelle ees oli Karol Kuntseli kehastuses koolmeister Otto. Kui stseeni mitu duublit salvestatud, andis režissöör Jaak Kilmi poistele ja tüdrukutele loa õue minna. Et oli parajasti lõunaaeg, jooksid nad sööma-jooma.

Filmimise tänases plaanis oli veel kaks stseeni. Ühes neist vestlevad Liiv ja Otto klassitoas ning teises istuvad koolipingis ja teevad suitsu.

«Varju» filmimine käib Savastveres ka neljapäeval ja reedel. Kõigest sellest saab rohkem lugeda reedel ilmuvas Tartu Postimehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles