Jaan Toots: Narva on ilus, aga väga keeruline linn

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Pärast Keskerakonna juhi valimisi õnnitles Jaan Toots (paremal) Mihhail Kõlvartit.
Pärast Keskerakonna juhi valimisi õnnitles Jaan Toots (paremal) Mihhail Kõlvartit. Foto: Mihkel Maripuu

Nädalavahetusel umbusaldusega Narva linnapea kohalt lahkuma pidanud Katri Raigi asemele arvatakse kohatäitja tulevat Tartust.

Üheks tugevaks kandidaadiks Narva linnapea kohale peetakse Keskerakonna Tartu piirkonna juhti ning hiljuti Keskerakonna juhiks saanud Mihhail Kõlvarti toetajat Jaan Tootsi.

Tunnevad, aga vähe

Keskerakonna Tartu piirkonna juht Jaan Toots on kursis, et tema nimi on kandidaatide ridadest läbi käinud, kuid konkreetset pakkumist ei ole veel siiski olnud. «Las nad seal kõigepealt omavahel sõdivad ära. Kui nad jõuavad selgusele, küll siis tehakse alles konkreetne pakkumine,» ütles Toots Narva võimuliidus toimuva kommentaariks. «Narva on ilus linn ja tunnen seda kanti, aga Narva on ka väga keeruline linn.»

Narva linnavolikogus linnaga sama nime kandva fraktsiooni juht Aleksei Jevgrafov sõnas, et praegu on Jaan Tootsi linnapeakandidatuurist rääkida selgelt vara. «Kõik senised jutud on puhas spekulatsioon,» ütles Jevgrafov. «Meil on mitmeid häid kandidaate.»

Samas tunnistas fraktsiooni Narva esimees, et Jaan Toots ei ole piirilinna elanikele tundmatu ning tema kandidatuuri kaaluti isegi mullu. «Narva inimesed tunnevad teda, aga vähe, seega, isegi kui Jaan Toots peaks saama linnapeaks, tuleks tal esmalt end kogu Narva linna asjadega korralikult kurssi viia,» lisas Jevgrafov.

Las nad seal kõigepealt omavahel sõdivad ära. Kui nad jõuavad selgusele, küll siis tehakse alles konkreetne pakkumine, kommenteeris Jaan Toots.

Järgmine Narva linnavolikogu istung on homme, kuid linnapea valimine ei ole päevakorras. «Meie eesmärk on saada uus linnapea ametisse võimalikult kiiresti, loodaks, et juba oktoobris on meil uus linnapea,» sõnas Jevgrafov.Enda eelistustest rääkides ei soostunud Jevgrafov nimesid nimetama, kuid loetles mõned isikuomadused, mis peaksid uuel linnapeal olema. «Narva linnapea peaks olema kakskeelne, eestimeelne inimene, kes oskaks suhelda nii volikoguga kui ka teha linnavalitsuses head tööd,» ütles ta.

Tartu keskerakondlaste nimekirjas kohalikel valimistel kandideerinud Indrek Särg ei ole küll erakonna liige, kuid hoiab end Keskerakonnas toimuvaga kursis. Särg tõdes, et Keskerakonna hääletoojad on Tartust kadunud. Ta pidas silmas hiljuti siitilmast lahkunud Aadu Musta, kes tegi riigikogu valimistel silmad ette piirkonna juhile Tootsile.

No proovigu

Keskerakonna Tartu juhi Narva minek ei pruugi Tartule palju kaasa aidata.

«Kui Jaan Toots tahab Narva linnapeana end teostada, no siis proovigu, aga ega Narvas ole kerge kellelgi,» märkis Särg. «Narva linnapea ametis tuleb teha suuri järeleandmisi ja kui neid ei tee, siis hakatakse kangutama, nagu kangutati Katri Raiki.»

Taavi Aas vaatab tulevikku murelikult

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas.
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas. Foto: Konstantin Sednev

Pärast Mihhail Kõlvarti saamist Keskerakonna juhiks on hulk inimesi sellest erakonnast lahkunud. Viimaste seas on ka tipptegijaid, nagu riigikogu liige Jaanus Karilaid, kes liitus Isamaa fraktsiooniga, ning erakonna Hiiumaa piirkonna juht Antti Leigri.

Ka Jõgeva vallavanem, Keskerakonna juhatuse liige Taavi Aas vaatab erakonna edasist arengut murelikult. «Aga ma veel ei torma äriregistrisse sisse logima, et erakonnast lahkuda,» ütles ta.

Aas toetas valimistel Tanel Kiige kandidatuuri. Aas lisas, et kui olukord peaks erakonnas drastiliselt muutuma, ei ole välistatud ka tema lahkumine.

Mis puutub võimalusse, et Kõlvarti toetajast Jaan Tootsist võib saada Narva linnapea, siis selle peale ütles Aas, et eks paistab, kuidas ta ses ametis vastu peab. «Ei saa öelda, et ta oleks Tartu piirkonnas suuri edusamme teinud, eks näis, kuidas ta seal hakkama saab,» lisas Aas. EILI ARULA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles