Salvestis valminud lastetoit jõuab Venemaa suurtesse poodidesse (1)

Maara Parhomenko
, praktikant
Copy
Salvest tegi Hollandi firmale Venemaal kaubaks minevat lastetoitu ka tänavu augustis.
Salvest tegi Hollandi firmale Venemaal kaubaks minevat lastetoitu ka tänavu augustis. Foto: Erakogu

Tartu purgisuppide, hoidiste, salatite ja lastetoitude tootja AS Salvest valmistab hoolimata Venemaa sõjategevusest Ukrainas endiselt venekeelsete pakenditega lastetoitu Hollandi ettevõttele Ausnutria Nutrition B.V, mis impordib seda Venemaale.

Sanktsioonide osana on Euroopa Liit kehtestanud Venemaa suhtes mitmeid impordi- ja ekspordipiiranguid, mis ei hõlma aga toidu, tervise ja põllumajandusega seotud tooteid. Nii valmibki Tartus siiani ka venekeelsete siltidega lastepüree, mis jõuab Hollandi firma kaudu just idanaabri turule. Toimetusele saadetud fotodel Salvestis valmistatud venekeelsete siltidega Kabrita kaubamärgiga tootest on pakendamise kuupäev 08.08.2023.

Tellija ei kommenteeri

Sel pakendil on lisaks tootjafirma Salvestile märgitud toodet Venemaale importiv firma, Moskva aadressiga ­Prime Nutrishinal. Sama tooteinfo leiab ka Kabrita veebipoest.

Kaubamärk Kabrita kuulub Hollandi firmale Ausnutria Nutrition B.V. Kabrita tooted on saadaval 35 riigis, sealhulgas Venemaal, kus püütakse ostjaid kõigis suuremates kaubanduskettides, internetipoodides ja apteekides. Firma kodulehe järgi kuulub Kabrita turu-uuringute põhjal Venemaal lastetoitude tootjate esikümnesse.

Salvesti nõukogu esimees, Tartu linnavolinik Veljo Ipits ütles, et ei oska kõnealust teemat kommenteerida.

Ettevõtte tegevjuhi Triin Kõrgmaa sõnul toodab Salvest Hollandi partnerile Ausnutria Nutrition B.V lastetoite kaubamärgiga Kabrita juba 2015. aastast. Ta lisas, et tegemist on allhanketootega, Salvestil pole selle kaubamärgi distributsiooniõigust ning seepärast soovitas ta esitada kõik toodet puudutavad küsimused brändi omanikfirmale.

Kõrgmaa rõhutas, et pakendil kasutatav keel sõltub tellija soovist ning Salvestis on valmistatud erinevaid tooteid ka näiteks inglis-, soome-, ukraina-, läti-, leedu- või rumeeniakeelses pakendis. Sellele, kui eetiline on Venemaale kaupa eksportivale ettevõttele Ukraina sõja ajal lastetoitu müüa, Kõrgmaa hinnangut andma ei soostunud.

Hoolimata Ausnutria Nutritioni pressiosakonna töötaja mitmest lubadusest kommenteerida firma äritegevust Venemaal ning sealhulgas Salvestis toodetud lastetoitude osakaalu Eesti idanaabri turul, pole Tartu Postimees ettevõttelt kuu aja jooksul vastust saanud.

Salvesti nõukogu esimees, Tartu linnavolinik Veljo Ipits ütles, et ei oska kõnealust teemat kommenteerida.

Küll teatas Hollandi välisministeeriumi pressiesindaja Herbert Brinkman, et kuigi selliste ettevõtete nagu Ausnutria Nutrition tegevus ei pruugi rikkuda Euroopa Liidu kehtestatud reegleid, taunib Hollandi valitsus mistahes panust Venemaa majandusse, sest just majanduse toetamine sealset sõjamasinat töös hoiabki.

Brinkmani sõnul teeb Holland Euroopa Liidu ja välispartneritega pidevalt koostööd, et takistada sõda Ukrainas nii palju kui võimalik. Ta lisas, et äritegevus Venemaal toob nendele ettevõtetele kaasa palju riske ning välisministeerium proovib Hollandi äriringkondadega sel teemal senisest veelgi tihedamat kontakti saavutada.

Salvest toodab Hollandi partnerile Ausnutria Nutrition B.V ka Venemaale jõduvaid lastetoite kaubamärgiga Kabrita 2015. aastast.
Salvest toodab Hollandi partnerile Ausnutria Nutrition B.V ka Venemaale jõduvaid lastetoite kaubamärgiga Kabrita 2015. aastast. Foto: Sille Annuk

Terav teema

Eestis on Ukraina sõja alguspäevist saadik olnud ärisuhted Venemaaga taunitavad. Eriti teravaks muutus teema augusti lõpus, kui selgus, et peaminister Kaja Kallase abikaasale Arvo Hallikule kuulus 25-protsendiline osalus ettevõttes Stark Logistics, mis jätkas sõjaajal kaubavedu Venemaal.

Paljud Eesti ettevõtted, mille tegevusala ei kuulu otsese sõjategevuse toetamisega seotud valdkonda, on siiski eetilistel kaalutlustel või avaliku surve tõttu lõpetanud Venemaaga igasugused ärisuhted. Näiteks augusti lõpus tuli välja, et tuntud joogitootjate A. Le Coqi ja Liviko kaupade tarne Venemaale jätkus pärast sõja algust koostööpartnerite kaudu. Mõlema firma esindajad kinnitasid, et lõpetasid ärisuhted Venemaaga kohe pärast täiemahulise sõja algust ning hiljem jõudsid tooted idanaabritele üksnes edasimüüjate kaudu, kelle tarnetest polnud nad teadlikud.

Nüüd on Tartus tegutsev A. Le Coq ja Liviko katkestanud koostöö ka Venemaale orienteeritud vahendajatega. A. Le Coqi juht Jaanus Vihand ütles, et ettevõte lõpetas ärisuhted Venemaaga oma väärtustest, kultuurist ning veendumustest tulenevalt. Ta lisas, et kuigi meedia on tubli moraalse kompassi valvur, oleks üheselt arusaadavate ja eranditeta piirangute loomiseks mõistlikum need piirangud konkreetselt ka kirja panna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles