ARVUSTUS Vanemuise «Leopoldstadt» rabab vaatajaid laia haardega

Kerli Jõgi
, teatrikriitik
Copy
Aaron (vasakult, Kaarel Pogga) ja Kurt (Margus Jaanovits) mängivad kabet. Nathan (Ken Rüütel) vaatab, kuidas Hermine (Helo Kaplinski) ärritab oma tantsuga majapidajannat (Merle Jääger).
Aaron (vasakult, Kaarel Pogga) ja Kurt (Margus Jaanovits) mängivad kabet. Nathan (Ken Rüütel) vaatab, kuidas Hermine (Helo Kaplinski) ärritab oma tantsuga majapidajannat (Merle Jääger). Foto: Maris Savik/Vanemuine

Tiit Palu uuslavastus «Leopoldstadt» on laiahaardeline mitmes mõttes. Alates Tom Stoppardi näidendist, mis kujutab ühe perekonna saatust läbi nelja põlvkonna, rohkem kui poole sajandi jooksul, kuni näitetrupini, mis jooksutab etenduse õhtul näitlejatest tühjaks Vanemuise teised majad. Ja tundub ka, et osa näitlejate kodudest, kust ka lapsed on lavale kaasa võetud.

Nii paljude ja erinevas vanuses tegelastega lavastuseks on Vanemuise näitlejad loomulikult valmis. Tundub, et hästi on kohanenud ka need, kes on kaasatud väljastpoolt. Ka eri vanuses osatäitjate juhendamine on lavastajal õnnestunud. Vanavanemad, maimikud ja kõik vahepealsed saavad laval kokku ühtlaseks, aga mitmenäoliseks tervikuks nii loomulikult, et trupp laval mitte ainult ei mõju, vaid toimibki kui perekond.

Meeldejääv miimika

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles