Suri kirjanik ja tõlkija Helvi Jürisson

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kirjanik Helvi Jürisson.
Kirjanik Helvi Jürisson. Foto: Kristjan Teedema

Ööl vastu laupäeva suri kirjanik ja tõlkija Helvi Jürisson. Oma esimesed hingetõmbed tegi ta peaaegu 95 aastat tagasi, 5. oktoobril 1928 Tallinnas, ja nüüd viimased samas linnas.

Helvi Jürissoni poeg Peeter Volkonski mainis 14. septembril Tartu aukodanike tammede istutamise tseremoonial peetud sõnavõtus, et tamm ühendab allmaailma, meie maailma ja ülemist maailma. «Kahjuks on mul praegu selline olukord, et minu ema on Põhja-Eesti regionaalhaiglas nende maailmade vahepeal. See puu, mille ma täna istutan, olgu talle heaks abiliseks teise ilma minekul,» ütles ta.

1953. aastal Tartu Ülikooli arstiteaduskonna lõpetanud ning arstina töötanud Helvi Jürissonist kujunes kirjanik. Debüütluulekogu «Mägedes sünnivad pilved» ilmus 1961. aastal. Oma loomingu avaldamise kõrval tegutses ta ka tõlkijana.

Tema tööd tunnustati muu hulgas Keila kultuuripreemia, Valgetähe teenetemärgi ja Eesti Rahvuskultuuri Fondi elutöö tänuauhinnaga. 2019. aastal tunnustas Ettevõtlike Daamide Assotsiatsioon Helvi Jürissoni aastate daami tiitliga.

Kahe lapse ema, kuue lapse vanaema ja kolme lapse vanavanaema maetakse Karjaküla kalmistule Keila kõrval, kus on mulda sängitatud ka tema vanemad ja abikaasa Olev Soans. Poeg Peeter Volkonski ütles, et viimsele teele saatmise aeg ei ole veel teada, aga ärasaatmise koht on tõenäoliselt kirjanike maja Tallinnas.

Copy
Tagasi üles