Juhtkiri Prügireformi edu eeldab head teavitust

Tartu Postimees
Copy
Jäätmete liigiti kogumise nõuded muutuvad uuest aastast.
Jäätmete liigiti kogumise nõuded muutuvad uuest aastast. Foto: Signe Oidekivi

Omavalitsus võib jäätmemajandust korraldada kui tahes innukalt, aga kui ta jääb keskkonnale ja tegelikult meist igaühele kasulikke muutusi ellu kutsuda püüdes selgitamisega jänni, koperdame ikka pettumustest ja pahameelest palistatud rajal. Jah, meil käib juba aastaid jäätmete liigiti kogumine: pakendid ühte kasti, vanapaber teise, kolmandasse biojäätmed, aga kõige suurem osa ikka segaolmejäätmete mahutisse.

Uuest aastast läheb asi rangemaks. Segaolmejäätmete hulka tohib panna ainult seda, mida mujale panna ei või. Ei ole enam nii, et kartulikoorte nutsak lendab sinnasamma koos kalapaberi ja vanade saabastega.

Usin lehelugeja ei üllatu sellest, et jäätmete liigiti kogumise nõue kehtib uuest aastast nii kortermajade, eramajade kui ka asutuste kohta. See tähendab, et eraldi tuleb panna ohtlikud jäätmed, pakendid, biojäätmed, paber. Vähemalt viie korteriga majadel peavad olema eraldi biojäätmete, vanapaberi- ja segaolmejäätmete konteinerid, soovituslik on ka pakendikonteiner. Väiksemate majade elanikel jääb kompostimise võimalus, aga sellest tuleb omavalitsusele teada anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles