Ülikooli raamatukogust teoseid varastanud grusiin peeti kinni

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
TÜ raamatukogu käsikirjade ja haruldaste raamatute osakonna lugemissaali tohib nüüd korraga tellida kuni viis raamatut. Sille Annuk
TÜ raamatukogu käsikirjade ja haruldaste raamatute osakonna lugemissaali tohib nüüd korraga tellida kuni viis raamatut. Sille Annuk Foto: Sille Annuk

Prokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles esitas 46-aastasele Gruusia kodanikule süüdistuse selles, et ta varastas 2022. aasta aprillis Tartu ülikooli raamatukogust kaheksa hinnalist raamatut.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Laura Belleni sõnul käis süüdistatav koos seni tuvastamata mehega eelmise aasta 13. aprillist 22. aprillini Tartu ülikooli raamatukogus käsikirjade ja haruldaste raamatute osakonna ehk RARA saalis.

«Raamatukokku registreerumisel väitsid mehed, et soovivad teha ligi 200 aastat vanade Aleksandr Puškini ja Nikolai Gogoli originaalteoste põhjal uurimistööd. Selle käigus ei märganud töötajad midagi kahtlast. 30. augustil avastasid aga raamatukogu töötajad, et kaks haruldast raamatut on asendatud pealtnäha samasuguste koopiatega. Järgmise kahe päeva jooksul leidsid töötajad veel samamoodi äravahetamiseni sarnaste koopiatega asendatud raamatuid,» ütles prokurör.

«Raamatukogu materjale uurides ilmnes, et raamatute asendamises ehk varguses on alust kahtlustada just neid kaht meest. Nad varastasid kaheksa raamatut, millega tekitasid raamatukogu esindaja sõnul 158 000 eurot kahju. Samas ulatuses on kannatanu esitanud kriminaalasjas ka tsiviilhagi. Hinnates meeste käitumist, võib arvata, et tegemist on professionaalsete varastega, sest süüdistatav peeti kinni alles pärast samalaadse kuriteo toimepanemist Riias. Seejärel võeti ta seal vahi alla ja pärast Läti kriminaalmenetluse lõppu anti ta üle Eestile,» lisas Bellen.

Prokuratuur esitas süüdistuse suures ulatuses ja grupis toime pandud varguse eest. Kohus võib selle kuriteo eest süüditunnistatut karistada rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Kohtumenetluses toimub eelistung 15. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles