Galerii Teerajajate alleele lisandusid kahe silmapaistva naise jäljed

Copy

Tasku keskuse kõrval kõnniteel looklev Tartu Teerajajate allee sai kolmapäeva pärastlõunal lisaks kaks paari pronksist jalajälgi. Need kuuluvad ajakirjandusloolasele ja Tartu ülikooli raamatukogu direktorile Krista Arule ning arstiteadlasele Hele Everausile.

Linnapea Urmas Klaas sõnas tervituskõnes, et tartlaste seas on alati neid, kelle teerajad on sügaval Eestimaa pinnases. «Nad on teerajajad, kelle jälgedes me käime ja mida mööda jõuame ka alati kohale,» ütles ta.

Teerajajate alleele lisandub igal aastal kaks paari pronksist jalajälgi. Ühe kandidaadi valib alati välja žürii. Tänavu sai žürii soosingu arstiteadlane Hele Everaus. 

Teine Teerajajate allee kandidaat sai selgeks rahvahääletusel. Hääletusele olid üles seatud ajakirjandusloolane Krista Aru, Vanemuise teatri balletijuht Mare Tommingas, teaduskeskuse Ahhaa juht Andres Juur ja Salvesti nõukogu esimees Veljo Ipits. Rahva soosik oli sel korral Krista Aru.

Žürii esimees, Estiko grupi nõukogu juht Neinar Seli sõnas, et nii Hele Everausi kui ka Krista Aru ühendab erakordne võime keskenduda tööle. «Kui välismaailm aeg-ajalt tsirkuseks muutub, suudavad nemad eristada olulist ebaolulisest,» märkis ta.

Seli raporteeris, et Teerajajate allee rahvahääletusel osales üle 4400 inimese. «Valik on aus ja õigalne,» lisas ta.

Arstiteadlane Hele Everaus tunnistas, et kogu see päev võtab käed värisema. «Mitte sellest, et ma nii vana olen, vaid seepärast, mis see kõik nüüd minuga teeb,» sõnas Everaus jalajälgede avamise tseremoonial. Ta lisas, et pronksist jäljed Tasku keskuse kõrval sümboliseerivad inimesi, kes on olnud temale teenäitajateks. «Minu õpetajast ema, minu trükkalist isa, minu õpetajad koolis ja ülikoolis, ka kõik tartlased on olnud osa minu elust,» rääkis Everaus.

Krista Aru tänas oma teekaaslasi, kes on teda elus aidanud ja toetanud. «Nagu Volk (samuti Teerajajate alleele jalajäljed jätnud näitleja ja muusik Peeter Volkonski – toim) mulle just äsja ütles, et minu jalg on nii väike, et jääb savivormi kinni ja ühtlasi võtab ka vähe ruumi, aga minu teekaaslased on mu jäljed tugevaks muutnud,» sõnas ta.

Aru soovis tartlastele selget vaimu, ausaid emotsioone ning siirust ja usaldust üksteise vastu. «Olgu ajad kui hullud tahes, Tartu tuleb sellest alati sirge seljaga välja,» lisas ta.

Hele Everausi ja Krista Aru jäljepaarid Teerajajate alleel on järjekorras 34. ja 35. Mõlemad neist on varem pälvinud muu hulgas ka Tartu ettevõtlike daamide assotsatsioonilt aastate daami tiitli.

Varasematel aastatel on teerajajana jäädvustatud Tartu vaim, Andres Metspalu, Herta Elviste, Hannes Kaljujärv, Andrei Sõritsa, Jaan Kirsipuu, Hillar Palamets, Tiiu Sild, Tanel Laisaar, Marget Savisaar, Tiia Toomet, Rutt Hinrikus, Mart Noorma, Ülo Niinemets, Sirje Eomõis, Evald Rooma, Aivar Tommingas, Joel Luhamets, Rasmus Mägi, Mika Keränen, Janika Mölder, Mati Karmin, Andres Dvinjaninov, Peeter Volkonski, Vanemuise teater, Undel Kokk, Andres Kuusik, Maire Breede, Airi Liiva, Julia Beljajeva, Mart Ustav, Tarmo Noop ja Katrin Õunap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles