Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Tartu arutleb Kirjandustänaval kirjanduse tsenseerimise üle

Copy
Kadrioru kirjandustänava festival. Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja minietendus.

 

 

 

 
Kadrioru kirjandustänava festival. Juhan Viidingu mälestuspingi avamine ja minietendus.        Foto: Erik Prozes

Tartu kui UNESCO kirjanduslinn ja 2024. aasta Euroopa kultuuripealinn mõtiskleb Kirjandustänava festivalil tuleviku utoopatest ja düstoopatest ning arutleb kirjanduse tsenseerimise ja tühistamise üle.

Seitsmes Kirjandustänava festival toob laupäeval Kadriorus ühel päeval Koidula tänavale raamatute esitlused, vestlusringid, kirjandus- ja kultuuriteemaliste arutelude avalikud salvestused, kohtumised kirjanikega, ettelugemised, muusika ja teatri. Euroopa kultuuripealinna ja UNESCO kirjanduslinna kavas on vestlusringid, muusikalised etteasted, luulekavad ja luuleprõmm.

Esimeses vestlusringis arutlevad praegune Tartu linnakirjanik Mart Kivastik ning kaks varasemat linnakirjanikku Paavo Matsin ja Carolina Pihelgas, kas või kuivõrd saab määratleda oma tulevikunägemusi utoopiliste või düstoopilistena; mida üldse mõeldakse, kui kasutatakse neid sõnu tuleviku kujutlemisel ning milline võiks olla utoopiline ja düstoopiline tulevik eesti kirjanduse jaoks?

Teise arutelu pealkirja «Kirjanduse tagatoad ja ääremaad» taha paigutub tühistuse tühisus ja avangard,» rääkis luuletaja Siim Lill, kes arutelu juhib. Vestlusring on edasiarendus tänavu kevadel kultuuriavalikkuses tõstatunud tsensuuri ja enesetsensuuri, aga ka tühistamiskultuuri üle. Vestluses keskenduvad kirjanikud sõnavabadusele ja -vastutusele, ilukirjanduse piiridele ning ühiskondliku, loomingulise ja isikliku tasandi rollile kirjanduskaanoni kujunemises.

Lille sõnul avab vestluspaneel ka kirjanduskriitika, ajakirjanduse ja kirjanduskorralduse rolli tänapäeva ühiskonnas – nende marginaliseerumise ning globaliseerumise vahel. «Räägime ka kirjanduse tagatoast ning mõtiskleme, kas Tartu on Eesti ja maailmaga võrreledes ääremaa ning kui palju väljapoole on üldse kirjanduselu suunatud,» lisas Lill.

Teema üle arutavad Maia Tammjärv, Indrek Ojam ja Marja Unt, arutelu juhib Siim Lill.

Luuleprõmmil on oma seni avaldamata originaalloominguga oodatud üles astuma kõik huvilised. Luuleprõmm pakub noortele võimalust oma hääl ja looming kuuldavaks teha ning saada publikult vahetut tagasisidet. Iga esineja käsutuses on maksimaalselt kolm minutit ning esinejaid hindab publik kümnepallisüsteemis. Õhtut juhivad Jaan Malin ja Siim Lill. Külalisesineja on Carolina Pihelgas.

Õhtule paneb punkti Tartust pärit ansambel Jäääär. Festival on tasuta.

Tagasi üles