Jana Olak: ükski hambaauk ise kinni ei kasva

Jana Olak
, Tartu ülikooli kliinikumi lastestomatoloogia osakonna vanemarst-õppejõud
Copy
Jana Olak
Jana Olak Foto: Erakogu

Lastestomatoloogide vastuvõtule pöördutakse peamiselt ikka hambaaukude ja valutavate hammaste tõttu. Juba 30 protsenti kolmeaastastest hammaste ravi, selgub tervisekassa mõne aasta tagusest uuringust, aga nii väikeste patsientide ravi ei ole sugugi lihtne. Laste hambaravi on kliinikumis aga tervisekassa poolt täielikult kompenseeritud ja lapsevanemal endal ei tule selle eest tasuda.

Hammaste kontrollis tuleks käia üks-kaks korda aastas, et hambaarst leiaks üles algavad muutused hambaemailis. Ilma spetsiaalse koolituse, valguse ja instrumentideta ei ole võimalik, näiteks kodus, väikseid muutusi märgata. Piimahammastel areneb kaaries kiiresti ning hambaarsti vastuvõtule tulemiseks ei pea ootama pruuni laiku hambal, vaid vanemad võiksid tulla väikelastega vastuvõtule kontrolli, et hambaarst saaks hinnata, kui suur on tõenäosus hambaaukude tekkeks.

Samuti, kui lapsevanem juba märkab lapse hammastel või ka igemel muutusi, tuleb kindlasti lasta hambaarstil need üle vaadata. Tasub meeles pidada, et ükski hamba­auk ise kinni ei kasva ja oodates läheb olukord aina hullemaks ning lõpeb hambavaluga. Valutava hamba ravi on aga ebameeldivam kui tavalise kaariese ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles