TARK TARTU Eesti oma DNA-põhine loote kromosoomhaiguste sõeluuring tuvastab kümneid kõrvalekaldeid

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Täppismeditsiinilabori juht Kaarel Krjutškov on veendunud, et ennetus on alati mõistlikum ja valutum kui hilisem ravimatu haiguse diagnoosimine. 
Täppismeditsiinilabori juht Kaarel Krjutškov on veendunud, et ennetus on alati mõistlikum ja valutum kui hilisem ravimatu haiguse diagnoosimine. Foto: Sille Annuk

Viis aastat tagasi sai Kaarel Krjutškovi juhitav täppismeditsiinilabor kuulsaks uudisega, mis rääkis sellest, et nad suudavad teha DNA-põhist uuringut raseda vereproovist ja määrata tulevase lapse riske seoses selliste raskete kromosoomhaigustega nagu Downi, Edwardsi ja Patau’ sündroom.

See täppismeditsiinilabor asub tervisetehnoloogiate arenduskeskuses (tervise-TAK) ning Kaarel Krjutškov on ühtlasi Tartu ülikooli molekulaarmeditsiini kaasprofessor.

Test ise on maailmas tuntud kui NIPT-test (non-invasive prenatal testing) ning varem oli seda võimalik tellida vaid välismaalt. Alates 2018. aastast said lapseootel naised oma vereproovi analüüsimiseks saata kodumaisesse laborisse ning Tartu teadlased ristisid oma uuringu Niptifyks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles