Eakad peavad linnaraamatukogus hakkama viivist maksma

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tartu linnaraamatukogus on neljapäeval võimalik kohtuda raamatu «Luule on mäng» autorite Contra ja Ilme Mõttusega.
Tartu linnaraamatukogus on neljapäeval võimalik kohtuda raamatu «Luule on mäng» autorite Contra ja Ilme Mõttusega. Foto: Kristjan Teedema

Kui seni olid üle 65-aastased linnaraamatukogu kasutajad vabastatud viivistasu maksmisest, siis oktoobrist olukord muutub ja kõik lugejad maksavad viivistasu võrdselt ehk 6 senti iga hilinenud tööpäeva eest. Põhjuseks on raamatute hinnatõus ja pikad järjekorrad.

Raamatukogu asedirektori Ülo Treikelderi sõnul tähendab muudatus seda, et kõigile täiskasvanud lugejatele hakkavad kehtima ühesugused laenutusreeglid. «Raamatute hinnatõus seab piirid raamatukokku hangitavate eksmplaride arvule ja uutele raamatutele tekivad pikad järjekorrad,» rääkis ta.

«Meie jaoks on oluline, et iga uus raamat jõuaks õigeaegselt tagasi raamatukokku ja uue lugejani. Enamik pensionieas lugejaid peabki väga hoolikalt tähtaegadest kinni ja seega puudutab muudatus vaid neid üksikuid lugejaid, kes laenutähtaegadega ei arvesta.»

Selleks, et kõik soovijad saaksid raamatukogu kasutada, pakub linnaraamatukgu lihtsustavaid teenuseid. Näiteks saab kodulähedasse harukogusse tellida keskkogust vajaliku väljaande ja soovi korral saab liituda kärglaenutusega, volitades pereliiget enda eest laenutama.

Lugejatele, kel tervislikel põhjustel on raamatukokku keeruline kohale minna, pakutakse ka koduteenust.

E-kataloogi Ester saab luua kasutajakonto, mis võimaldab lugejaks registreeruda, raamatuid tellida, järjekorda panna ja pikendada ka kodus.

Tellitud raamatuid saab praegu ööpäev läbi kätte peamaja ees asuvast nn targast kapist, laenutuskapid peaksid lähiajal tekkima ka harukogude juurde. Ajal, mil raamatukogu on suletud, saab raamatud jätta tagastuskastidesse, mis asuvad nii peamaja kui ka harukogude sissepääsude juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles