Tartu tulemine Suur haruldus: 200-aastased kodude vaated

Kristi Musteikis
, Tartu linnamuuseumi esemekogu hoidja
Copy
Maalitud 25. septembril 1834 Tartus. Maja juures on lisaks inimestele koer ja kaks hobust, 19. sajandi algul oli looma­pidamine linnas väga levinud.
Maalitud 25. septembril 1834 Tartus. Maja juures on lisaks inimestele koer ja kaks hobust, 19. sajandi algul oli looma­pidamine linnas väga levinud. Foto: Tartu Linnamuuseum

Pea 200 aastat tagasi ühel õdusal juulilõpupäeval (interjööripiltidel paistab veel mahedat suvevalgust) otsustab Tartu linnaarst doktor Johann Ernst von Panck võtta pliiatsid ja akvarellid ning jäädvustada ühe linnamaja vaated. Ilmselt ei saanud ta tol hetkel ise aru, millise haruldase võimaluse ta sellega hilisematesse sajanditesse jätab.

Need 1834. aastast pärit kuldaväärt sisevaated ja ühekorruselise mansardkatusega puust elumaja välisvaade, mis sel kevadel Tartu linnamuuseumi kogusse jõudsid, on põnev materjal interjööri ja mööbli uurijatele. Ühtlasi pakub see võimaluse piiluda tollasesse Tartu koju. 19. sajandi esimesest poolest samalaadseid fotosid veel ei ole ja teadaolevalt puuduvad analoogsed Tartu majade sisevaated.

Panck teeb need postkaardi mõõdus akvarellid (täpsemalt akvarellidega koloreeritud pliiatsijoonistused) kahes jaos paarikuuse vahega: neli interjööripilti valmivad juuli viimasel päeval ja teised septembri lõpus paaripäevaste vahedega. Akvarellidele on lisatud kuupäevad, üks töödest on jäänud dateerimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles