Kagu-Eesti illegaalse relvaäri osaline astub kohtu ette

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Waaksi ja Ago Ursel Waaksi kodumaja Põlvamaal, kus puhkes traagiliselt lõppenud tulevahetus.
Peeter Waaksi ja Ago Ursel Waaksi kodumaja Põlvamaal, kus puhkes traagiliselt lõppenud tulevahetus. Foto: Kristjan Teedema

Riigiprokuratuur saatis Tartu maakohtusse kriminaalasja, mis puudutab erinevates tulirelvadega seotud kuritegudes süüdistatavat Peeter Waaksi. Mäletatavasti hukkus sama kriminaalmenetluse uurimise käigus kaitsepolitseinik Tarmo Laul.

Süüdistuse järgi hoidis Peeter Waaks talle väljastatud relvaloal märgitud tulirelva OP-SKS lohakalt oma kodutalus Piusa külas, kinnitas riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai.

Kuna relvale pääsesid ligi ka teised isikud, võimaldas see Peeter Waaksi isal Ago Ursel Waaksil haarata mullu 4. mail Waaksi talus aset leidnud läbiotsimise käigus vintraudne püss enda valdusse. Samal päeval kella 13 paiku tulistas Ago Ursel Waaks sellest tulirelvast läbiotsimist teostanud politseiametnikke ning kaitsepolitseiametnikke.

Tulistamise käigus hukkus kaitsepolitseinik Tarmo Laul. Samuti tekitas Ago Ursel Waaks tervisekahjustusi veel ühele kaitsepolitseiametnikule ja ühele politseiametnikule.

Politseiametnikud vastasid tulistamisele omakorda tulistamisega. Surma sai ka Ago Ursel Waaks.

Peeter Waaksile on esitatud süüdistus ka selles, et ta omandas aastatel 1999-2000 ebaseaduslikult jahipüssi ZK, millest ta lasi oma tuttaval valmistada vintraudse tulirelva. Lisaks sellele lasi Peeter Waaks valmistada relvale helisummuti ja optilise sihiku.
Tuttaval puudus relva parandamise või ümbertegemise luba.

Samuti süüdistatakse Waaksi selles, et ta soetas 2005. aastal sileraudsest jahipüssist IžK valmistatud vintraudse tulirelva Special koos helisummuti ja padrunitega ning 2010. aastal püstoli Margo koos helisummuti ja padrunitega.

Kindlakstegemata ajal soetas Waaks ka püstoli TT koos kolme padrunisalvega ja suures koguses erinevat laskemoona.

Kaitsepolitseinikud leidsid ja võtsid relvad koos helisummutite ja laskemoonaga ära erinevate läbiotsimiste käigus.

Peeter Waaksi süüdistatakse tulirelva lohakas hoidmises, mille tulemusel pani tema isa süüteo varjamise eesmärgil toime tapmiskatse vähemalt kahe inimese suhtes, ehk karistusseadustiku § 419 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises.

Samuti süüdistatakse Waaksi suures koguses tulirelva laskemoona ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning vähemalt teist korda tulirelva ebaseaduslikus käitlemises ehk karistusseadustiku §-de 418 lg 2 p 1, 2 ja § 420 lg 1 järgi kvalifitseeritavate kuritegude toimepanemises.

Tulirelva lohaka hoidmise süüdistusega päädinud kriminaalmenetluse kohtueelset uurimist viis läbi politsei- ja piirivalveameti kriminaalpolitseiosakond. Relvade, helisummutite ja laskemoona ebaseadusliku käitlemisega seotud kriminaalasja kohtueelset uurimist viis läbi kaitsepolitseiamet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles