Vägivallaennetuse auhinna pälvisid kaks tartlast

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Foto: Postimees

President Alar Karis ja justiitsminister Kalle Laanet andsid Viimsi Artiumis üle auhinnad märkimisväärse panuse eest vägivallaennetusse Eestis. Tunnustuse saajate seas oli ka kaks tartlast.

Täna sai vägivallaennetuse auhinna Tartus tegutseva naiste tugikeskuse projektijuht Mari Puniste ning Tartu haridus- ja tugiteenuste keskuse sotsiaalpedagoog Lea Voltri.

Justiitsminister Kalle Laanet sõnas, et loeb iga tegu ja iga inimene, kes aitab seista vägivalla vastu. «Kõik tänased laureaadid on pidanud vägivallaga võitlust vankumatu järjekindlusega. Nad on eeskujuks meile kõigile. Iga päästetud laps, naine, mees, eakas ja iga elus kannapöörde teinud kurjategija on suur väärtus, mille loomisel on tunnustuse saajatel olnud täita suur roll,» tähendas justiitsminister Kalle Laanet.

MTÜ Naiste Tugi- ja Teabekeskus on töötanud vägivallaohvrite toetajana alates 2002. aastast. Selleks et see töö oleks tõhusam, on organisatsioon alati otsinud võimalusi enda ja teiste spetsialistide arendamiseks.

Mari Puniste on ligi kümme aastat olnud mitmete uuenduslike ja oluliste projektide algataja ja edukas elluviija. Näiteks ohvritega kokku puutuvate spetsialistide traumateadliku toetamise koolitused projektis Care4Trauma, koolinoorte jaoks kübervägivallateemaliste koolitus- ja töövahendite arendamine CyberSafe ning gümnaasiumi- ja ametikooli noortele seksuaalset ahistamist ennetavad koolitused. Tema juhtimisel on koolitatud sadu spetsialiste: sotsiaaltöötajaid, politseinikke, õpetajaid, meedikuid ja teisi vägivallaga esmatasandil kokku puutuvaid töötajaid.

Ta on ka edukas rahvusvahelise võrgustiku looja, kelle ettevõtmisel on tehtud väärtuslikke arendusi vägivalla vähendamiseks, ning tema algatusel on Eestisse esinema toodud valdkonna eksperte. Ikka selleks, et teadlikumalt tegeleda vägivallaohvrite abistamise ja toetamisega. Viimase Mari Puniste korraldatud koolitustetsükli viisid läbi eksperdid Islandilt, kes kõnelesid sõltlastest vägivallaohvrite toetamise teemal, see on jällegi probleem, millega Eestis pole senini jõutud tegeleda ning mis vajab tähelepanu.

Tööks vajalikud materjalid siinsetele spetsialistidele, mis tema juhtimisel-koordineerimisel on koostatud on, kasutamiseks vabalt saadaval naistetugi.ee lehel.

Mari Puniste fookuses on alati olnud arengule ja vägivallavabale Eestile suunatud tegevused.

Lea Voltri on sotsiaalpedagoog, kes on aastaid teinud tööd nii vägivalla ennetajana kui ka ohvrite abistajana. Aastatepikkuses igapäevatöös tuleb esile tema julgus, siirus ja tahe päriselt aidata. Nii on ta teinud päevatööd, vabatahtlikku tööd ja koostööd pea kõikide selle valdkonna abiorganisatsioonidega oma piirkonnas.

Tartu hariduse- ja tugiteenuste keskuses veab ta eest sotsiaalpedagoogide aineühendust, et suurendada kolleegide pädevust vägivallaennetuse ja -teadlikkuse valdkonnas. Üks olulisemaid teeneid kogu Eestile on Lea Voltri aktiivne ja valdavalt vabatahtlik tegevus laste seksuaalse vägivalla ennetamiseks. Selleks on ta üle kahekümne aasta teinud Eesti koolides, lasteaedades ja mujalgi rahvusvaheliselt väljatöötatud teaduspõhise programmi koolitusi, mis tuleks läbida igal lapsel ja täiskasvanul. See on ääretult oluline ja tänuväärne töö, kuna lapsed sageli ise ei räägi, mis nendega on juhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles