Tartumaa iduettevõtted kasvatasid käivet

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartumaa iduettevõtete seas tegi käibe osas tugeva tulemuse kerisetootja Huum. Pildild ettevõtte asutaja Siim Nellis.
Tartumaa iduettevõtete seas tegi käibe osas tugeva tulemuse kerisetootja Huum. Pildild ettevõtte asutaja Siim Nellis. Foto: Postimees / SILLE ANNUK
Startup Estonia ning Eesti maksu- ja tolliameti andmetel tegid Tartus ja Tartumaal tegutsevad iduettevõtted esimese poolaasta lõpu seisuga 47,6 miljonit eurot käivet ehk kolm protsenti enam võrreldes mullu sama perioodiga.

Tartumaa iduettevõtetest tegi selle aasta esimese kuue kuuga suurima käibe Messente Communications. Iduettevõtte käive oli 10,9 miljonit eurot ning tegemist on ainukese Tartumaa iduettevõttega, mille käive ületas kümne miljoni euro piiri. Teisel kohal on Glia käibega 6,96 miljonit eurot, millele järgneb kerisetootja Huum 5,1 miljoni eurose käibega.

Startup Estonia juht Eve Peeterson tõi välja, et kohalikku idusektorit mõjutavad ebastabiilsus maailma majanduses ja julgeolekus. «Kiire globaalse kasvu asemel keskenduvad Tartumaa iduettevõtjad efektiivsuse tõusule ja kasumlikkuse kindlustamisele, mis näitab meie ökosüsteemi küpsust – iduettevõtjatel on piisavalt paindlikkust ja kogemusi, et reageerida muutunud oludele ja kohendada oma strateegiaid,» sõnas Peeterson.
 
Startup Estonia hallatava andmebaasi andmetel tegutseb Tartus ja Tartumaal 107 iduettevõtet. Kohalikes iduettevõtetes töötas esimese poolaasta lõpu seisuga 732 inimest ehk seitse protsenti kõikidest iduettevõtete töötajatest. Suurim tööandja oli Glia, kus töötab 159 inimest. Maakonna suurimate tööandjate esikolmikusse mahuvad ka 48 töötajaga Turnit ning iduettevõte Car Rental Gateway, kus on hõivatud 41 inimest.
 
Selle aasta teises kvartalis müüdi Tartumaa iduettevõtte Voog uuele omanikule: Tartus loodud e-poodide platvormi uueks omanikuks sai 1,1 miljoni euro eest TextMagic kontsern.
 
Maksu- ja tolliameti andmetel tasusid Tartumaa iduettevõtted riiklikke makse 8,3 miljonit eurot, sealhulgas 7,7 miljonit eurot tööjõumakse (kasv aastaga 17 protsenti), mis on seitse protsenti kõikidest Eesti iduettevõtete tasutud tööjõumaksudest.
Möödunud aastal samal ajal maksid Tartumaa iduettevõtted 6,6 miljonit eurot tööjõumakse. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid selle aasta esimese kuue kuuga Glia (2,4 miljonit eurot), Fractory (600 000 eurot) ja Turnit (570 000 eurot).
 
Andmebaasi andmetel tegutseb Eestis kokku 1531 iduettevõtet. Eesti iduettevõtted tegid selle aasta esimese kuue kuuga rekordkäibe, mis ulatus 1,1 miljardi euroni ning kasvas võrreldes mullusega 17 protsenti. Iduettevõtted tasusid riigile 113 miljonit eurot riiklikke makse, mida on 24 protsendi võrra enam, kui mullu samal ajal. Eesti iduettevõtetest suurima käibe tegid tänavu esimesel poolaastal Bolt (592 miljonit eurot), Veriff (38 miljonit eurot), Swappie (32,4 miljonit eurot), Viseven (16,5 miljonit eurot) ja Crezu (15,8 miljonit eurot).
 
Startup Estonia esitatud ettevõtete käibe andmete puhul on tegemist käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel maksu- ja tolliameti poolt igas kvartalis avaldatud andmetega, mistõttu need andmed ei ole siiski võrreldavad maksukohustuslase majandusaasta aruande andmetega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles