GALERII Mis Aparaaditehase festivalil veel ette võeti?! Paras punt inimesi pedaalis rohealade vahet

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Rattaliiklejate seltsi entusiasti ja ökoloogi Jürgen Karvaku sõnul kogunes Tartu raeplatsilt alanud rattaretkele korralik punt inimesi – 35 sõitjat. See oli 26. augusti õhtul. Kogunemine kandis taimeteemalist eesmärki ning oli osa Aparaaditehase festivali programmist.

Ettevõtmise lõppsiht oli jõuda Aparaaditehase festivalile, kuid Raekoja platsilt alanud teekond kulges kõigepealt üheksakilomeetrise kaarega läbi Annelinna ja Karlova.

Ratastega taimede juures.
Ratastega taimede juures. Foto: Jürgen Karvak

Mööduti mitmest põnevast tänavast ja nurgatagusest.

Marsruut oligi valitud nii, et teele jääks mitmekesine taimestik. Sõitjad nägid aiaesiseid, ootamatuid õitsejaid tänavakivide ääres ja niidulappe, pikemalt peatuti Jaamamõisa ojaniidul ja Lehe kogukonnaaias.

Jaamamõisa ojaniit on kolm suve tagasi vabatahtlike rajatud niiduala, kuhu külvati ja istutati üle saja eestimaise taimeliigi.

Hilised õitsejad Jaamamõisas.
Hilised õitsejad Jaamamõisas. Foto: Jürgen Karvak

Tartu ülikooli botaanik Laura Puura tutvustas sealseid hiliseid õitsejaid, erinevaid liblik- ja korvõielisi. Niidult lahkumise eel korjasid ratturid kaasa meelepäraseid taimi, et trükkida need hiljem särkidele.

Selline niit täis õitsejaid Jaamamõisas.
Selline niit täis õitsejaid Jaamamõisas. Foto: Jürgen Karvak

Lehe kogukonnaaeda haldab aga Tartu Maheaed ning see on maa-ala, kus huvilised saavad endale rentida maalapi, millel söögipoolist kasvatada. Ühel ühisel maalapil kasvatatakse head-paremat ka selleks, et seda hiljem linlastele edasi müüa või annetada.

Maheaia üks eestevedajaid on Avo Rosenvald, kes tegi rattureile aiatuuri ja näitas näpuga siia ja sinna.

Maheaias.
Maheaias. Foto: Jürgen Karvak

Avo Rosenvald arvas, et inimesed võiksid oma toimetamiste kõrval mõelda suuremale pildile looduse käekäigu asjus ja kasvatada võimalikult palju toitu oma kodu lähedal, süüa rohkem köögivilju ja kodumaiseid puuvilju.

Jalutuskäik maheaias.
Jalutuskäik maheaias. Foto: Jürgen Karvak

Seejärel võeti üle Sõpruse silla suund Karlova poole, see on ratturitele tihti ebamugavust tekitav lõik, mida on ühise kolonnina julgem läbida. Natuke seigeldigi, kuni jõuti lõpp-punkti – Plantarium by Jardini sisehoovi Aparaaditehase naabruses.

Taimepoes käis juba õhtune melu ning taimetrükihuvilisi ootas ees poe eestvedaja Kaisa Moora, kes aitas taimemustreid särkidele, pükstele ja muudele riideesemetele asetada.

Taimed taskul.
Taimed taskul. Foto: Jürgen Karvak

Taimetrükikojas jäid mustrid rõivastele hämmastavalt detailselt. Botaanik Laura Puura sõnas samuti imestusega, et isegi liigi tunneb mõnel juhul neist trükimustreist ära.

Õhtu jätkus festivaliõhustikus: inimesed jutustasid, naersid ja tundsid elust rõõmu. Igapäevane taimepood oli muutunud lopsakalt roheliseks lavaks, kus esines ansambel HUNT, mille liikmeteks Hannaliisa Uusma ja Brigitta Davidjans.

Pidu.
Pidu. Foto: Jürgen Karvak

Niisuguse üksikasjaliku kokkuvõtte taimede juures käigust tegi Jürgen Karvak. Retke korraldasid Tartu rattaliiklejate selts ja Plantarium by Jardini taimepood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles