Eakatele mõeldud eriprogramm kunstimuuseumis jätkub

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
«Seenioride reede» Tartu kunstimuuseumi viltuses majas
«Seenioride reede» Tartu kunstimuuseumi viltuses majas Foto: Kristjan Teedema

Viies seenioride reede toimub 25. augustil kell 13 ja esimest korda tehakse tuur näitusel «Kui magatud unest saaks midagi aru? Teosed Prinzhorni ja Kondase keskuse kollektsioonis». Ringkäiku viib läbi Tartu kunstimuuseumi näituste osakonna juhataja Indrek Grigor.

Esimese korruse väljapanek tutvustab 20. sajandi alguse murrangulist aega nii psühhiaatrias kui ka kunstiloos, tuues välja ajaloolised sidemed Tartu ja Heidelbergi vahel. Heidelbergis Prinzhorni muuseumis asub üks suurimaid kollektsioone psühhiaatriliste patsientide loodud kunstiteostest, mis on sündinud enne tänapäevaste psühhofarmakoloogiliste ravimite kasutuselevõttu.

Esimest korda Eestis on võimalik näha selle harukordse kollektsiooni originaale. Ajalooliste teoste kõrval on väljas tänapäevane autsaiderkunst Kondase keskuse kogust ning nii luuakse dialoog eri ajastute ja regioonide vahel.

Näitusetuur kestab 30 minutit. Osalemiseks on vaja soetada üheeurone näitusepilet, millega pääseb soovi korral peale tuuri vaatama kõiki näituseid.

Lisaks saab uudistada muuseumi teisel korrusel viimaseid päevi avatud Paul Kuimeti ja Tõnis Saadoja ühist ekspositsiooni «Maastik kulgeb läbi maja». Väljapanek ühendab eri vahendid, ajastud ja lähenemised, et küsida, mil moel ja kas üldse on võimalik rääkida maastiku kogemisest kunsti kaudu.

Kolmanda korruse näitust «Armistunud pale», mis toob vaataja ette 1943. aasta pommitamisest pääsenud teosed. Samuti saab vaatama minna Tartu kunstimuuseumi projektiruumis avatud Ingrid Alliku isikunäitust «Sekret».

Kunstnik jagab vaatajatega oma kollektsiooni, milles tema looming seguneb aastakümnete jooksul kogutud isiklikke tähendusi kandvate esemete ja materjalidega. Vaataja kaasatakse mängu, kus saladuste avastamiseks tuleb ise galeriiruumi loodud installatsiooni aktiivselt sekkuda, seda tavapäratul viisil avastada, kogeda ja uurida.

Eakatele mõeldud programmi tegevuse põhisisu on kuu viimasel reedel koos kuraatoritega tehtavad näitusekülastused, mille käigus tutvustatakse erinevaid Tartu kunstimuuseumi näituseid ning pärast nendega tutvumist saab haridusklassis mõnusas seltskonnas teed juues ja küpsiseid süües kunstimuljed vahetada ning muudel huvitavatel teemadel arutleda.

Järgmised ekskursioonid Tartu kunstimuuseumi viltuses majas (Raekoja plats 18) on kavas veel 29. septembril ja selle aasta viimane «Seenioride reede» toimub 24. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles