Vabade kunstide professoriks saab lavastaja Peeter Jalakas

Tartu Postimees
Copy
Von Krahli teatri juht Peeter Jalakas on nüüd Tartu ülikooli vabade kunstide professor.
Von Krahli teatri juht Peeter Jalakas on nüüd Tartu ülikooli vabade kunstide professor. Foto: Sander Ilvest

Algaval õppeaastal toob Tartu ülikooli teatrihingust vabade kunstide professoriks valitud lavastaja ja teatrijuht Peeter Jalakas, kelle ainekursus viib huvilised avastama eesti kultuuri mitmekümne aasta jooksul mõjutanud Sigismund von Krahli reaalsusteooriat.

«Peeter Jalakas on loonud pea 50 lavastust ja mänginud Eesti teatrimaastikul väsimatu eksperimentaatori rolli,» sõnab Tartu ülikooli humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna õppeprodekaan, teatriteaduse professor Anneli Saro. «Ta on märkimisväärselt uuendanud nii sõna-, muusika- kui ka tantsuteatrit, sulatades eri teatriliikide ja väljenduslaadide osakesi totaalseteks kunstiteosteks. Paljude teatrilukku läinud lavastustega on ta ehitanud silla eesti pärimuskultuuri ja nüüdisaegse mitmekultuurilise ühiskonna vahele, eksperimenteerides ka tehnoloogilise ning multimeediateatriga.»

Eeloleval sügisel alustab Peeter Jalakas professuuriaastat kursusega «Tajumise kunst ja kunsti tajumine Sigismund von Krahli reaalsusteoorias», milles saavad huvilised aimu eesti teatrikultuuri mõjutanud tegelase elufilosoofiast, motiividest, loometehnikast, kunstiarusaamadest ja käivitavatest allusioonidest. Peale üliõpilaste on kursusele oodatud ka kõik teised huvilised.

Peeter Jalakas (1961) on tuntud mitme teatritrupi looja ja juhina ning Baltoscandali festivali ja paljude rahvusvaheliste teatriürituste eestvedajana. 1987. aastal lõpetas Jalakas Tallinna pedagoogilise instituudi näitejuhtimise eriala, misjärel täiendas end Eugenio Barba (Odin Teatret, Taani), Roberto Ciullo ja Pina Bauschi (Theater an der Ruhr, Saksamaa) juures. Ta on pannud aluse teatritruppidele TPI tudengiteater, VAT teater ja Ruto Killakund. 1992. aastal asutas Jalakas Von Krahli teatri – Eesti esimese erateatri pärast teist maailmasõda –, mille omanik ja juht on ta ka praegu.

Tartu ülikooli liikmeskonna vaimsuse ja loovuse mitmekülgseks arendamiseks loodi 1993. aastal vabade kunstide professori ametikoht, mida kutsutakse igal aastal täitma üks silmapaistev Eesti loovisik. Ametit on selle aja jooksul pidanud paljud eesti kultuuris olulist kohta hoidvad kultuuritegelased, nagu Hando Runnel, Veljo Tormis, Jaan Kaplinski, Mati Unt, Arvo Pärt ja paljud teised. Professorite avalikke loenguid on igal aastal oodatud kuulama kõik huvilised. Salvestisi saab vaadata UTTV-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles