Missioon toob sajad gurmaanid Tartusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delikatessroad. Illustreeriv foto.
Delikatessroad. Illustreeriv foto. Foto: Ove Maidla

Tartusse tuleb juuli alguses gastronoomia- ja veiniühingute Euroopa nõukogu (CEUCO) kümnendale kongressile 600 gurmaani kogu Euroopast, nende seas on tippkokki, veinimõisnikke, talunikke, restoranipidajaid ja toitumisspetsialiste.

Konverentsi korraldamise õiguse said eestlased pärast mitut aastat üritamist ning konkureerimist mitme Lõuna-Euroopa riigiga.

«Sellist konverentsi ei olnud lihtne Eestisse tuua, aga see õnnestus. Siinse piirkonna veini- ja söögikultuuri tutvustamiseks ning väliskontaktide loomiseks on see väga oluline üritus,» ütles konverentsi üks korraldajaid Tea Lajal, Veinimaailm Wine Agency OÜ juhatuse liige ja CEUCO ehk eesti keeli Önogastronoomia Vennaskondade ja Ühingute asepresident.

Missiooniga gurmaanid

Konverentsil kohtuvad joogi- ja toiduhuvilised, kes on võtnud südameasjaks traditsioonilise joogi- ja söögikultuuri, nii-öelda eheda toidu säilitamise.

«Veinide põhjal võin tuua näite sellest, kuidas varem tehti ka odavaid veine looduslikult, kuid praegu on need täis keemiat, seal kasutatakse kunstpärmi, 40 liiki toitesoolasid, happeid, suhkruid, polümeer­seid sademeid, mida pärast kätte ei saa.

Toidu- ja joogitootmises on toimunud suured muutused, mille vastu pole lihtne võidelda, kuid ometi on hulk inimesi, kes näevad oma missioonina hoida joogi- ja toidukultuuri traditsioone,» rääkis Lajal.

6.–8. juulini peetava konverentsi avapäev on vaid CEUCO liikmetele, teistel päevadel saavad osaleda ka siinsed toidu- ja joogitootjad, toitlustusettevõtjad ja peakokad. Kavas on ettekanded, arutelud ning gurmeemess, kus konverentsil osalejad pakuvad oma maa delikatesse.

«Mess on hea võimalus Eesti väiketootjatele oma toodangu tutvustamiseks ja ehk ka ekspordivõimaluste leidmiseks. Seal on koos just sellised inimesed, kes otsivad uusi maitseid, millega oma restorane rikastada, ning Eestis on palju häid asju, mida väljapoole müüa,» lausus Lajal.

Samuti avab mess ettevõtjatele võimaluse leida võõrsilt põnevaid jooke või sööke, mida hakata Eestisse tooma.  

Hotellid täis

Konverentsil osaleb umbes 600 delegaati. Eriti arvukalt on esindatud Itaalia, Hispaania ning Prantsusmaa joogi- ja toiduhuvilised. Veel tuleb neid Portugalist, Kreekast, Ungarist, Belgiast, Suurbritanniast, Eestist ning ilmselt ka Lätist ja Soomest.

Enamik neist kavatseb mitte üksnes konverentsisaalis istuda, vaid ka Lõuna-Eesti kui turismipiirkonnaga tutvuda.

Dorpati hotelli 410 kohast on praegu konverentsilistele broneeritud 400 ning ülejäänud paarsada kohta on kinni pandud teistes kesklinna hotellides.

«See on Tartus ikka väga harukordne, kui ühe konverentsi pärast on peaaegu terve hotell broneeritud. Hotellipidajale on see muidugi rõõmustav,» ütles Dorpati hotelli müügiassistent Timo Rist.

Samas ei tasu Risti sõnul karta, et tavalistele turistidele ei jagugi sel nädalavahetusel hotellides ruumi. «Tartus on hotelle ja majutuskohti piisavalt palju,» lisas ta.

CEUCO

• CEUCO (Conseil Européen des Confréries) ehk gastronoomia- ja veiniühingute Euroopa nõukogu on eri piirkondade kohalikust ehedast toidust lugu pidavate veini- ja toiduhuviliste rahvusvaheline ühendorganisatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles