Lastekliinik alustab esmaspäevast tööd uues ravikorpuses

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Lastekliiniku ülemõde Evelyn Evert ja professor Vallo Tillmann.
Lastekliiniku ülemõde Evelyn Evert ja professor Vallo Tillmann. Foto: TÜ Kliinikum

21. augustist toimuvad kõik Tartu ülikooli kliinikumi lastekliiniku ambulatoorsed vastuvõtud L. Puusepa 8 maja M-korpuses. 24. augustiks on ümber kolinud ka haiglaraviosakonnad ning lastekliiniku erakorraline vastuvõtt.

Lastekliiniku juhi professor Vallo Tillmanni sõnul on uues ravikorpuses Eesti moodsaimad tingimused laste haiglaraviks, samuti päevaraviks ja ambulatoorseteks vastuvõttudeks. «Uues hoones on enamik palateid ühekohalised, kus lapsevanem saab segamatult pühenduda oma lapse paranemisele. Perepalatid on ka vastsündinute intensiivravis, kus moodsaima jälgimissüsteemi abil on õdedel pidev ülevaade väikse patsiendi elutähtsatest funktsioonidest,» rääkis Tillmann.

Ta lisas, et kuna uus hoone on nüüd otseselt ühendatud kliinikumi L. Puusepa 8 teiste korpustega, sealhulgas naiste- ja radioloogiakliinikuga ning erakorralise meditsiini osakonnaga, loob see tingimused kiiremaks, mugavamaks, aga ka ohutumaks teenindamiseks.

«Viimase all pean silmas eeskätt tegurit, kus langeb ära vajadus transportida haiget vastsündinut sünnitusmajast lastekliinikusse. Nüüd asuvad sünnitusmaja, vastsündinute osakond ja laste intensiivravi osakond kõik ühel korrusel. Samuti paraneb erakorralisse vastuvõttu pöörduvate laste ravi ja jälgimise tingimused. Märkimata ei saa jätta ka palatite ajakohaseid sisekeskkonna tingimusi. Kõik need tegurid parandavad meie väikestele patsientidele antava ravi kvaliteeti,» kirjeldas Tillmann.

Esimestena alustavad 17. augustist uues ravikorpuses statsionaarset ravitööd neonatoloogia osakond, kus vastsündinutel ja nende vanematel on võimalik viibida perepalatites, ning lastekirurgia osakond.

«21. augustist toimuvad M-korpuse esimesel korrusel kõikide eriarstide vastuvõtud ning teisel korrusel alustavad tööd laste ja noorukite arendus- ja taastusravikeskus ning laste ja noorukite allergiahaiguste keskus. 22. augustil alustavad M-korpuses tööd statsionaarne üldpediaatria ja neuroloogia osakond ning 24. augustil ägedate infektsioonide osakond ja laste intensiivravi osakond. Muudatus toimub ka laste erakorralises vastuvõtus, mis toimub 24. augustist kliinikumi erakorralise meditsiini osakonnas,» selgitas muudatusi lastekliiniku ülemõde Evelyn Evert.

Lastekliiniku patsientide ja nende lähedaste jaoks on M-korpuses eraldi riidehoid ja registratuur. «Et Maarjamõisa meditsiinilinnak on suur, palume vastuvõtule tulles varuda aega. Sisenemiseks saab kasutada nii N. Lunini kui L. Puusepa tänava sissepääse ning laste ja lähedaste hõlpsamaks orienteerumiseks on teekond lastekliinikusse märgistatud mänglevalt pallilooma abil,» tutvustas ülemõde. Palliloom on üks «Tireli-tareli-tiit, seiklus algab siit» võlumaailma põnevatest ja salapärastest tegelastest, kes laste tähelepanu püüavad ja haiglakeskkonna kogemust sõbralikumaks muudavad. Tegelaste autor on disainistuudio Unt/Tammik koos illustraator Marju Tammikuga.

Erakorraline vastuvõtt

Lastekliiniku erakorraline vastuvõtt toimub 24. augustist L. Puusepa 8 maja erakorralise meditsiini osakonnas. «Sisenemiseks tuleb kasutada ühist sissepääsu täiskasvanutega L. Puusepa tänava poolt. Erakorralisse vastuvõttu pöörduvate lastega tegeleb eraldi triaažiõde,» rääkis ülemõde.

Kliinikumi lasekliiniku uus maja ehk M-korpus rajati koos C-korpusega Maarjamõisa meditsiinilinnaku 3. ehitusjärgu raames. M-korpus on kuuekorruseline ning selle brutopind on ligikaudu 20 000 ruutmeetrit. Ravikorpuse tunnusvärv on sirelililla ning koostöös projekteerijaga on püütud arvestada patsiendisõbralikkusega mitmetes nüanssides: nii näiteks saavad väikesed patsiendid end rõõmustada sellega, et valivad ise oma palatile aknavalgustuse.

Täiendav info kliinikumi uute ravikorpuste kohta asub kliinikumi kodulehel. Uusi ravikorpusi tutvustavat videoklippi saab vaadata kliinikumi Youtube'i kanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles