Kavastus hakatakse võidu peale uhhaad keetma

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Kalasupp ehk uhhaa.
Kalasupp ehk uhhaa. Foto: Verni Leivak, Aluksne turismiinfokeskus

Kavastul taaselustub septembris uhhaa- ja kalapeo traditsioon, mille põhisündmus on uhhaa võidukeetmine.

9. septembril toimub Tartumaal Luunja vallas pikaaegse traditsiooniga Kavastu uhhaa- ja kalapidu. Üritus on suunatud kohalikule kogukonnale ja kõigile uhhaahuvilistele ning pühendatud kunagisele Kavastu uhhaapeo algatajale Tiit Veeberile.

Päev Kavastu mõisapargis algab kell 12 uhhaa võistukeetmisega, kus kõik võistlejad saavad võistlussupi keetmiseks ühtmoodi stardipaketi.

Üritus toimub kuuendat korda ning on osa Tartumaa toidusündmuste sarjast Tirin. Korraldajad ootavad võistlustulle astuda soovivate kolmeliikmeliste võistkondade kirjapanekut 31. augustini ja julgustavad eelregistreeruma nii professionaalseid kokkasid kui ka asjaarmastajaid.

Lohkva külaseltsi esindaja Kaire Vahejõe sõnas, et kohaliku kogukonna jaoks on üritusel kaks eesmärki: taastada traditsioon kunagise sündmuse eestvedaja Tiit Veeberi mälestuseks ja pakkuda kohalikule kogukonnale võimalust osa saada toredast ja ainulaadsest üritusest, kuhu külalisigi kutsuda.

Kavastul on säilinud Euroopa ainus taastatud ajalooline käsiajamiga parv, mis liigub mitte nupu, vaid hammasrataste jõul. Ühtlasi on ainulaadne ka see, et üks spetsiifiline supiliik on saanud endale terve tähistamist vääriva sündmuse, millest saab osa vaid Kavastus.

Pärastlõunal saab sõna auväärne žürii, kes valminud leente paremusjärjestuse alusel kuulutab välja võitja, ning žüriis on sõna ka publikul. Peaauhinnaks on sel korral sõudepaat.

Autasustamisele järgneb kultuuriprogramm: toimuvad sportmängud, tegevused lastele ning kalastusteemalised ja vee-elustikku tutvustavad töötoad kõigile huvilistele. Muusikasõpru rõõmustavad ansambel Alamakstud Härrad ja Marko Matvere koos Väikeste Lõõtspillide Ühinguga.

Sündmuste sari Tirin kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles