Rattaselts tunnustab linna julge otsuse eest (12)

Copy
Tartus arutatakse Riia tänavale eraldi rattateede rajamist.
Tartus arutatakse Riia tänavale eraldi rattateede rajamist. Foto: Kristjan Teedema

Tartu on taas andnud märku plaanist luua nüüdisaegsed rattarajad Riia tänavale. Tartu rattaliiklejate seltsis tunnustame linna selle sammu eest ning leiame, et pikas plaanis võidavad sellest kõik – nii jalakäijad, rattaliiklejad kui ka autojuhid. Oleme lootusrikkad, et sel aastal plaani teist korda ära ei jäeta.

Rattateede planeerimine põhitänavatele – Riia, Vabaduse ja Turu – on oluline areng. Rattateid ei peaks ehitama ainult sinna, kuhu seda on mugav teha. Vaja on kiiresti panustada olulistesse liikluskoridoridesse, sest nagu iga teine liiklejate rühm, eelistavad ka ratturid sõita põhitänavatel. Seda nii lühemate vahemaade kui mentaalsete kaartide tõttu. Riia tänav on rattaringluse andmetel kõige tihedama rattaliiklusega tänav, kuigi kõrval on päris hea taristuga Vanemuise tänav. Hoolimata kehvast rattataristust ja ohtlikest ristmikest ning teelõikudest eelistavad ratturid ikkagi just Riia tänavat. Samuti on Riia tänaval kõige suurem rattakasutuse potentsiaal – kui sinna hea taristu luua, toob see tõenäoliselt suure hulga uusi inimesi ratta selga.

Me pööraksime ümber küsimuse, miks ei saa ratturid kasutada juba paralleelselt eksisteerivaid Vanemuise tänava rattaradasid. Ratturitel on tõepoolest hea sõita Vanemuise tänaval, kuid tegelikult peaks ka Tartu linna värav Riia tänav olema ilus, moodne, Euroopa kultuuripealinna vääriline tänav. Mitte ainult jalgratturitele, mitte ainult autodele, mitte ainult jalakäijatele, vaid tänastest väärtustest lähtuvalt kõigile, see tähendab, et ka puudele, lindudele ja putukatele. Selle ääres elavad inimesed oleksid õnnelikumad, seda oleks ilusam vaadata, seal oleks puhtam õhk ning vähem müra. Ka Riia tänava ärid oleksid paremini ligipääsetavad, kui senine autokeskne planeering ümber mõelda ja teha. Vaja on tasakaalu.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles