Rahvusvaheline IT-suvekool toob Tartusse helged pead

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Suvekooli avamisel tervitas osalejaid professor Jaak Vilo.
Suvekooli avamisel tervitas osalejaid professor Jaak Vilo. Foto: Henry Harits

Täna algab kolmepäevane IT-valdkonna suvekool ESSCaSS (Estonian Summer School on Computer and Systems Science), mis toob Tartusse Delta keskusse kokku üle 120 teadlase, doktorandi ja üliõpilase Eestist ja väljastpoolt. Sedapuhku toimub suvekool 20. korda.

Tänavu peavad suvekooli põhiettekanded rahvusvahelised tippteadlased Anders Søgaard Kopenhaageni ülikoolist, Toon Calders Antwerpeni ülikoolist, Marc Hanheide Lincolni ülikoolist, Vashek Matyáš Masaryki ülikoolist ja Sadok Ben Yahia Tallinna tehnikaülikoolist. Lisaks esinevad stendi- ja lühiettekannetega suvekoolis osalevad doktorandid ja teadlased. Kavas on ka isejuhtivate sõidukite labori töötoad.

Seekordne suvekool keskendub praegu aktuaalsetele ja olulistele tehisintellekti, autonoomsete robotite, keskkonnasäästliku mobiilsuse ja infoturbe teemadele. Iga külalislektor annab mahuka ülevaate enda valdkonna seisust ja oma uurimistöödest.

Tehisintellekti alal pakuvad enim huvi küsimused selle usaldusväärsusest ja õiglusest ning hiljutistest keelemudelite arengust. Robootikas pakub huvi, kuidas autonoomsed robotid oma käitumist aja jooksul dünaamilises ja muutuvas keskkonnas ise kujundavad. Infoturbes on keskmes inimeste elektroonilise identiteedi tuvastamine. Lisaks tutvume rohepöörde võimalustega transpordi heitmete vähendamisel.

Ürituse peakorraldaja professor Jaak Vilo sõnul pandi suvekooliseeriale alus 2002. aastal. «Eesmärk oli luua praktilisema suunitlusega kõrge teadusliku tasemega suvekool, mis tooks kokku IT-doktorante ja -teadlasi ning julgustaks ka nooremaid üliõpilasi valima teaduskarjääri. Nii toimub ESSCaSS tänavu juba 20. korda, vaid kaks koroona-aastat jäid vahele,» rääkis Vilo.

«Senikaua kui suvekoolis osales 50–80 inimest, leidsime korraldamiseks asukohad erinevatest Eesti nurkadest, nüüd oleme teist aastat taas Delta õppehoones, kus on Eesti modernseim õpikeskkond ja piisavalt ruumi suvekooli korraldamiseks. Viimasel kahel aastal on osalus hüppeliselt kasvanud ja ületab 120 osaleja piiri,» põhjendas ta kohavalikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles