Lõunakeskuses saab näha arhitektuurikooli õpilaste töid

Tartu Postimees
Copy
Tartu Lõunakeskus.
Tartu Lõunakeskus. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu Lõunakeskuses saab 15. augustist 10. septembrini näha arhitektuurikooli õpilaste makette. Näitus on sündinud arhitektuurikooli õpilaste ja juhendajate koosloomes ning tutvustab eri vanuses laste loovaid lahendusi nii linnaruumi kui elukeskkonna teemadel

Laste ja noorte ettepanekud kutsuvad kaasa mõtlema, millised soovid ja vajadused on erinevas vanuses linnaelanikel ning kuidas inimeste endi igapäevased valikud linnas elades ja ringi liikudes võivad aidata muuta elukeskkonda meeldivamaks ja huvitavamaks. Maketid räägivad lugusid nii linnaruumist kui ka kodudest – sellest, kuidas me koos ja eraldi elame.

Näituselt leiab ideid, kuidas uurida arhitektuuri ning millist linnaruumi noored enda ümber näha soovivad. Kuidas muuta avalik ruum meie ühiseks elutoaks? Muu hulgas soovivad lapsed ise põimida rohkem mängu argiste vajadustega. Näituselt ei puudu ka ägedad onnid, põnevad sillad ja fantaasiarikkad väljakud.

Arhitektuurikooli juhataja Kaire Nõmm sõnul elab suurem osa inimestest linnades ja tiheasustusaladel, aga ehitatud elukeskkonna kohta ei saada kooliaastate jooksul peaaegu üldse teadmisi, sest süsteemne õpe ja sissejuhatus ruumimaailma puudub.

«Arhitektuurikool püüab seda lünka täita ja on loonud ohtralt õppematerjale ning pakkunud noortele võimaluse analüüsida ümbritsevat. Koos arutletakse ruumi võlude üle ning fantaseeritakse nii igapäevaste kui tundmatute olukordadega. Käesoleva näitusega kutsume inimesi kaasa mõtlema ning pilku heitma ka oma harjumustele,» innustab Nõmm.

Arhitektuurikooli maketinäitus on rändnäitus ning see avati kõigepealt Tallinnas Solarise keskuse disainitänaval. Näitus rändab edasi teistesse Eesti linnadesse ja üldhariduskoolidesse.

Arhitektuurikool tegutseb 2011. aastast ja huvikooli tööd korraldab MTÜ Ruumiharidus. Arhitektuurikooli tunnid on mõeldud lastele vanuses 7–19 aastat ning on suunatud ruumilise mõtlemise arendamisele. Tunnid toimuvad nii Tallinnas, Tartus (Aparaaditehases) kui Rae vallas. Järgmiseks õppeaastaks saab juba registreeruda.

Näituse avatakse Lõunakeskuses 15. augusti õhtul kell 17 liuvälja juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles