Politsei hoiatab Leedu autovaraste eest: Venemaal on uute mudelite järele suur nõudlus (1)

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Autovaras. Foto on illustreeriv.
Autovaras. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema

Samal ajal kui Rally Estonia võttis Lõuna-Eestis tuurid üles, tegutsesid Lätis Riia tänavatel Leedu autovaraste kuritegeliku grupi liikmed. Lõunanaabrite kriminaalpolitsei tabas 20. juuli varahommikul politseioperatsiooni käigus ühe Leedu autovarga otse teolt.

Politseile teadaolevalt on Leedu autovargad sedapuhku sihiks võtnud võtmevaba süsteemiga Kia ja Hyundai uuemad mudelid. Nende automarkide järele on praegu tavapärasest suurem nõudlus Venemaal seoses kehtestatud sanktsioonidega.

Leedu autovargad kasutavad ümbruskonna jälgimiseks ja saateautodeks erinevaid sõidukeid, maskeerides neid nii Norra kui ka Suurbritannia registreerimisnumbritega.

Autovargused on Eestis küll pigem harv nähtus, siiski tuleb neid aeg-ajalt ette. Ehkki mõnda aega on meil olnud rahu ja vaikus, ei tohiks autoomanikud valvsust kaotada.

Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Steven Ilves kutsub autoomanikke üles tähelepanelikkusele oma sõidukite turvalisuse suhtes ning kasutama tõhusaid turvameetmeid kaitsmaks oma vara kurjategijate eest.

«Soovitatav on parkida sõiduk selliselt, et see ei oleks lihtne saak varastele. Turvalisem on parkida hästi valgustatud alasse või garaaži. Kõige olulisem on takistada sõiduki nutivõtme signaali, kasutades selleks spetsiaalseid turvakotte ja metallkarpe. Võimalusel tuleks ööseks võtme signaal välja lülitada,» loetles Ilves lihtsaid, aga tõhusaid viise oma sõiduki kaitsmiseks.

Ta lisas, et praegu meie regioonis paanikaks põhjust ei ole, aga valvas tasub olla.

«Ajalugu on näidanud, et kui Leedu autovargad on aktiivsed naaberriikides, siis on see aja küsimus, millal nad jõuavad ka meie piirkonda. Seetõttu on mõistlik juba varakult rakendada ennetavaid meetmeid,» täpsustas Ilves.

Ta märkis, et ka kriminaalpolitsei ning ka igapäevased patrullekipaažid hoiavad pilku peal meie teedel ja tänavatel liikuvatel välismaistel sõidukitel ning koostööd tehakse ja infot vahetatakse ka naaberriikide politseinikega.

«Kui märkate enda kodukohas kahtlast tegevust, võõraid isikuid ja sõidukeid, tuleb sellest teavitada politseid. Varajane reageerimine ja informatsiooni jagamine aitavad kaasa ühiskonna turvalisuse tagamisele,» rõhutas Ilves.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles