Tartu 2024 viib rahva Läti metsa

Tartu Postimees
Copy
Näitus avatakse keset Põhja-Läti metsa. Kohale saab tulla ka Tartust tellitud bussiga.
Näitus avatakse keset Põhja-Läti metsa. Kohale saab tulla ka Tartust tellitud bussiga. Foto: Arvo Meeks

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 tehnoloogilise kunsti lipulaev «Metsikud bitid» jõuab juba sel pühapäeval satelliitnäitusega Läti Savvaļa kunstiparki. Kunstnike ettevõtmine kulmineerub järgmise aasta suvel suuremahulise vabaõhunäitusega Lõuna-Eestis Otepää külje all Maajaamas.

Näituse eestvedaja Mari-Liis Rebane selgitas, et Savvalas saab näha kolme «Metsikute bittide» näituseks valminud teost kunstnikelt. Neid esitlevad Anna Tamm Eestist, Vinzenz Leutenegger Šveitsist, Jeanne Harignordoquy Prantsusmaalt ja Uģis Albiņš Lätist. «Olemuselt on need teosed üsna erinevad, inspireerutud on nii savist kui pühadest hiitest,» selgitas Rebane.

Eriti märkimisväärne on näituse eestvedaja sõnul Jeanne Harignordoquy töö. «Kunstnike kolmiku kõige tehnoloogilisemaks teoseks võib pidada tuulelipukuju saanud installatsiooni, mis mängib raadiojaamu maailma eri paikadest sõltuvalt tuule kiirusest ja suunast. On, mida kultuuripealinna tiitliaasta eel näha ja kogeda,» lisas Rebane.

Eesti kunstnik Anna Tamm ja šveitslane Vinzenz Leutenegger on oma uurimusliku lähenemisega teose jaoks külastanud pühapaiku ja vaadelnud hiiepuid. Savvaļasse jõuab teos, mis on inspiratsiooni leidnud muu hulgas ka kohalikust pühast mäest Piltiņkalnsist. Läti kunstniku Uģis Albiņši teos kujutab endast iseäralikku antenni, mille loomiseks kasutati 3D-prinditud savi.

Maajaama eestvedajad ootavad huvilisi pühapäeval, 6. augustil kell 12 Savvaļa ja «Metsikute bittide» ühisnäituse avamisele, mis toimub keset metsa (paiga koordinaadid). Külalisi ootab kuraatorituur ja vestlus, mida juhivad Läti kunstiakadeemia kuraatorite suvekoolis osalejad. Pärast seda valmistatakse ühine lõunasöök ja minnakse sauna. Veel on võimalus tutvuda varasemate Savvaļa vabaõhunäituse töödega.

Korraldajad organiseerisid avamiseks kunstibussi, mis viib huvilised Savvaļasse kohale. Buss väljub Tartust kell 10 ja toob kunstipubliku tagasi Tartusse kell 19.30. Bussipileteid saab broneerida siit.

«Metsikute bittide» näitus Savvaļas on avatud 30. augustini. Satelliitnäitust ja selle avamist toetavad Eesti ja Läti kultuurkapital, Vidzeme maakond ja pruulikoda Labietis. Tegu on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi projektiga, mida korraldab tehnoloogia- ja kunstitalu Maajaam.

Mis on Savvala?

Savvaļa on paik keset Põhja-Läti loodust, vabaõhunäitus ja ürituste sari, mille eesmärk on ümber mõtestada inimese ja looduse suhet ning traditsioone ja tänapäeva.

Savvaļa asutas 2020. aastal Läti maalikunstnik Andris Eglītis ja selle avamisest peale on sinna loodud üle 20 maastikukunsti teose, skulptuuri või installatsiooni, mis on leidnud endale asukohad puutumatu looduse keskel. Eesti kunstnikest on Savvaļasse varem teose loonud Kristi Kongi ning Flo Kasearu koostöös Elīna Vītolaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles