GALERII Tartu ülikooli aulast viimsele teekonnale saadetud Aadu Must sängitati Raadi kalmistule

Copy

Tartu ülikooli peahoonesse sisenesid keskpäeval leinajad, et saata viimsele teekonnale paljude ajaloolaste õpetaja, arhiivinduse emeriitprofessor, poliitikuna Tartu linnavolikogus ja riigikogus tegutsenud Aadu Must (25. III 1951 – 20. VII 2023).

Paljud peahoonesse sisenejad kandsid pärgi ja lilli. Nende hulgas leidus mitmeid akadeemiliste ringkondade esindajaid ning poliitiliste sfääride tegelasi.

Õige rohkesti oli keskerakondlasi, näiteks üheskoos saabunud Jüri Ratas ja Tanel Kiik, kellest mõni minut hiljem tuli Mihhail Kõlvart. Esindatud oli teisigi parteisid: leinajate hulgas olid Andrus Ansip ja Urmas Klaas (Eesti Reformierakond) ning Tõnis Lukas (Isamaa) ja Lemmit Kaplinski (Sotsiaaldemokraatlik Erakond).

Leinavate akadeemikute hulgas olid Valter Lang, Andres Metspalu, Tõnu-Andrus Tannberg ja Richard Villems. Mõnedki saabujad peatusid fuajees, et teha lahkunu mälestuseks sissekanne leinaraamatusse.

Kell 11.35 avati aula uksed. Puusärgi lähedal istusid ühel pool Aadu Musta perekonna liikmed, teisel pool võtsid istet kolleegid ajaloolased ja nende hulgas riigiarhivaar Priit Pirsko. Suurem osa istmeridu oli paigutatud aula tagumise seina poolele. Kümned pärjad ja lilled asetati otsaseina lähedusse. Kõlas muusika, mida esitas tšellist Aike Sõõro.

Lahkunu puusärgi kõrval võttis koha sisse esimene leinavalve. Leinatalituse avas vaimulik Paul Gill tsitaadiga Ernst Enno luuletusest: «Nii vaikseks kõik on jäänud / su ümber ja su sees, / mis oli, see on läinud, / mis tuleb, alles ees ...»

Esimese järelehüüdega pöördus Aadu Musta poole leinaküünalde vahel Tartu ülikooli humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna dekaan ajaloolane Anti Selart. Tema järel meenutasid lahkunut hea sõnaga ajaloolane Tiit Rosenberg ja riigiarhivaar Priit Pirsko, aga samuti Eesti Keskerakonna nimel Jüri Ratas, Tartu linnapea Urmas Klaas ning leinatalituse lõpuks perekonna esindajana Aadu Musta tütar Susan Must.

Leinatalituse lõpus juhatas vaimulik Paul Gill aulas viibijad koos lillede ja pärgadega spaleeri, mis algas aula trepi juurest ja lõppes peahoone ees peatunud musta sõiduki kõrval. Niimoodi kahes reas seisjaid oli peaaegu 200.

Aadu Must sängitati mulda Raadi surnuaia hulka kuuluval Vana-Jaani kalmistul. Üks tema naabreid seal on poliitik ja vabadusvõitleja Enn Tarto.

Copy
Tagasi üles