Vanemuise sümfooniaorkestri kontserdil Toomeorus esineb tavatult palju soliste

Tartu Postimees
Copy
Suvekontsert möödunud aasta juuli viimasel pühapäeval.
Suvekontsert möödunud aasta juuli viimasel pühapäeval. Foto: Kristjan Teedema

Eeloleval pühapäeval annab Kassitoome orus Vanemuise sümfooniaorkester tavapärase suvekontserdi. Tavatuks teeb selle asjaolu, et teatri muusikajuhi ja peadirigendi Risto Joosti kutsel jagab orkestrantidega lava seitse solisti. See on suurim solistide arv nendel kontsertidel läbi aegade.

Risto Joosti sõnul mängiti varasematel aastatel Kassitoome orus peamiselt sümfoonilist muusikat ja olid mõned solistid, kuid viimastel aastatel on kaalukauss pööratud solistide kasuks.

«Tänavusel kontserdil on rikkalik solistide plejaad ning kõlab erakordne kava, mis on seotud Vanemuise teatri praeguse ja tulevase repertuaariga, hõlmab eesti muusikat ja maailmaklassikat ning pakub värskendust suvekontserdi iga-aastasele külastajale,» ütles ta.

Viimase eest hoolitseb näiteks helilooja Tõnis Kaumann, kes muusikajuhi palvel lõi uue seade «Tartu marsile». See on teos, mis kõlab igal aastal suvekontserdil uues kuues.

Vanemuise sümfooniaorkestriga jagavad lava Ukraina rahvusooperi sopran Tamara Kalinkina, Soome rahvusooperi bass Koit Soasepp, kontratenor Martin Karu, sopran Karmen Puis ja tenor Rasmus Kull Vanemuisest, viiulisolist Miia Ruubel ja metsasarvesolist Kreete Jacob.

Risto Joost on koostanud kontserdikava põhimõttel, et see pakuks elamusi publikule ning oleks inspireeriv ka artistidele. Nii näiteks saab kuulata Tamara Kalinkina esituses Leonora aariat Giuseppe Verdi ooperist «Trubaduur» ning Koit Soasepp paneb kõlama preester Sarastro aaria «In diesen heil’gen Hallen» Wolfgang Amadeus Mozarti ooperist «Võluflööt».

Ardo Ran Varrese ooperist «Põrgupõhja uus Vanapagan» kohtuvad Kassitoome oru laval Jürka, tema naine Lisete ja Kaval-Ants, kellena tulevad publiku ette Koit Soasepp ning vanemuislased Karmen Puis ja Rasmus Kull.

Novembris esietendub Vanemuises Georg Friedrich Händeli barokkooper «Julius Caesar», kus ühes pearollis on kontratenor Martin Karu. Tema esituses saab eeloleval pühapäeval kuulata Julius Caesari aariat, kuhu on sisse kirjutanud ka suur soolopartii metsasarvele, mida esitab Kreete Jacob.

Risto Joosti kutsel saab Kassitoome orus võimaluse soleerida ka üks noor ja paljulubav instrumentaalsolist. Tänavu on nooreks tõusvaks täheks äsja Tallinna muusika- ja balletikooli lõpetanud viiuldaja Miia Ruubel, kelle esituses saab kuulata Pjotr Tšaikovski karakterpala orkestrile ja viiulile «Valss-skertso» opus 34.

Orkestri esituses on kavas muu hulgas Gustav Holsti orkestrisüidist «Planeedid» pärit «Jupiter». Tervikuna tuleb «Planeedid» ettekandele Vanemuise sümfooniaorkestri hooaja avakontserdil Tartus ja Tallinnas, samuti kasutab seda muusikat uue hooaja sügisesel poolel valmiv Jevgeni Gribi ballett «Tuhkvalge».

Kodumaistest viisidest kõlavad kontserdil näiteks Lydia Austeri rahvuslikel motiividel kirjutatud teos keelpilliorkestrile «Meloodia», Villem Kapi soololaulude tsüklisse «Õnnelik päev» kuuluv laul «Kui lõppeb suvepäeva viimne vine» ning Andrese ja Aadu duett Arne Oidi ja Juhan Smuuli muusikalisest komöödiast «Muhulaste imelised juhtumised».

Vanemuise sümfooniaorkestri suvekontsert algab 30. juulil kell 20 Kassitoome orus. Sissepääs kõigile prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles