Viimane intervjuu Aadu Must: Tartu ajalugu on rikas, võimas, särav (1)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Arhiivinduse professor Aadu Must tegi hiljuti revisjoni ja selgus, et ta on töötanud materjaliga 54 arhiivis üle maailma. Sellest kogutud materjalist võiks järgmised 30 aastat raamatuid kirjutada. See pilt Aadu Mustast on tehtud rahvusarhiivi uurimissaalis 2021. aasta oktoobris.
Arhiivinduse professor Aadu Must tegi hiljuti revisjoni ja selgus, et ta on töötanud materjaliga 54 arhiivis üle maailma. Sellest kogutud materjalist võiks järgmised 30 aastat raamatuid kirjutada. See pilt Aadu Mustast on tehtud rahvusarhiivi uurimissaalis 2021. aasta oktoobris. Foto: Margus Ansu

Tartul on otsata hulk lugusid rääkida, kordas Tartu ülikooli arhiivinduse professor Aadu Must läinud kuul antud intervjuus, kui päevakorrale oli tõusnud küsimus, kuidas märkida Tartu linnaloo lähenevaid ümmargusi aastapäevi. See intervjuu jäi toona lõpetamata, mõned kohad vajasid veel täpsustamist.

Läinud neljapäeva õhtupoolikul tuli aga teade, et raske haigus sai Aadu Mustast jagu. Nüüd ilmub tema viimane intervjuu.

Tuleval aastal on plaanis tähistada Tartule linnaõiguste andmisest 800 aasta möödumist, seitsme aasta pärast tuhande aasta möödumist esmamainimisest. Elame vanas linnas, aga täpselt ka ei tea, kui vana see on. Millist pidupäeva oleks õige tähistada?

Ajaloolastena me teame, et ajalugu pole ainult aastaarvud, sündmused ja ehitised kindlas järjekorras. Ajaloos on omad kategooriad nagu spordiski. Kui veeretatakse palli mööda maad, on tõenäoliselt tegu jalgpalliga. Kui visatakse ümmarguse rõnga sisse, siis tõenäoliselt korvpalliga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles