Tartus põles ehitismälestisena arvel oleva Theatrum Zootomicumi kõrval maja (1)

Copy
Päästjad kustutasid leegitsenud toad.
Päästjad kustutasid leegitsenud toad. Foto: Veiki Ojaperv

Ülejõel tõusis kella 17.30 paiku linna kohale suitsu. Täpsustatud andmetel põles Narva mäe alguses vana veterinaarkliiniku hoone kõrval olev maja.

Narva mäe kandist tõusis üle linna suitsu.
Narva mäe kandist tõusis üle linna suitsu. Foto: Raimu Hanson

Ülikooli tänava ühe maja kuuendalt korruselt paistis, et tulekahju on Narva mäe kandis.

Päästeameti teatel oli põlema läinud vana, tühjana seisnud maja, mis asub samuti tühjana seisnud vana veterinaarkliiniku hoone juures. Põlengut kustutas kaks päästeautot. Suitsusukeldujad käisid põlevas majas, kuid inimesi ei leidnud. Kiirabi tarvis ei läinud.

Pääste meeskonnavanema Marko Mustimetsa sõnul põles kaks tuba. Seest oli näha, et seal on käidud ja elatud. Omanik oli päästjatele rääkinud, et on korduvalt uksi ja aknaid kinni pannud, aga ikka minnakse majja sisse.

Päästjad Theatrum Zootomicumi õuel.
Päästjad Theatrum Zootomicumi õuel. Foto: Veiki Ojaperv

Põlenud majaga samal õuel asub kultuurimälestiste registri andmeil hoone aadressiga Narva mnt 78. Selles asus algul Tartu veterinaariakooli ja aastast 1873 veterinaarinstuudi koduloomade normaalanatoomia õppehoone ehk Theatrum Zootomicum.

Tartu veterinaariakool loodi 1848. aastal ja see oli esimene veterinaariaharidusele spetsialiseerunud kool Tsaari-Venemaal. Algul töötas kool Ülikooli 16 ruumides. 1856. aastal osteti krunt Vene tänavale Meltsiveski tiigi kaldale. Peahooneks kohandati Vene tänava äärne kolmekorruseline kivimaja, mis on ehitatud 1939. Suurima hoonena valmis veterinaariakooli hoonete kompleksis 1860. aastal Theatrum Zootomicum. Sealsed hooned olid kultuurimälestiste registri andmeil kasutusel 1992. aastani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles