Kristina Pai: kultuur linnasüdames teeb tartlastele au (5)

Kristina Pai
, Tartu linnaraamatukogu direktor
Copy
«Paabeli» üks vaateid. Peasissepääsu juurest algab atraktiivne astmestik – ala, mis on samaaegselt trepp, lugemissaal ja istumiskoht.
«Paabeli» üks vaateid. Peasissepääsu juurest algab atraktiivne astmestik – ala, mis on samaaegselt trepp, lugemissaal ja istumiskoht. Foto: Repro

Raamatukogu on päris oma kodu oodanud 110, kunstimuuseum 80 aastat. Mis meil siis nüüd häda on – majad on ju olemas ja külastajad käivad, raamatukogus koguni üle tuhande inimese päevas?

Meie lugejad väärivad nüüdisaegset ilusat maja, raamatukoguks kavandatud funktsionaalset hoonet, mitte tegevuseks hädapäraselt kohandatud ruume. Mitte igiammuse kontseptsiooni alusel saalideks ja kinnisteks hoidlateks jaotatud maja, vaid sellist, kus kõik raamatud on kõigile näha. Mitte sellist, kus suur trepikoda ja koridorid hakivad ruumi paljudeks saalideks ja keeruline on pakutavast ülevaadet saada, vaid dünaamilist avatud ruumi.

Muidugi, me saame ju kuidagi hakkama ja hakkama saavad ka meie külastajad, sest nad on kannatlikud, kultuursed ja vähenõudlikud. Aga Tartu-suguses vaimupealinnas ei peaks asjad nii olema.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles