Erkki Bahovski: peibutav tuumavihmavari (1)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Eero Vabamägi

Palju on vaieldud ja vaieldakse ilmselt veel, kas NATO poolt Vilniuse tippkohtumisel Ukrainale pakutu on piisav või mitte. Igal juhul jätab NATO lõppkommünikee ukse lahti mitmesugusteks tõlgendusteks (ja ka äraütlemisteks) sellise kirjapanekuga, et Ukraina saab NATOsse siis, kui tingimused selleks on täidetud. Mis on need tingimused, kes need sõnastab ja mida täpselt tähendab tingimuste täitmine, seda teavad hetkel vist jumal ja head inglid taevas.

Ametlik Eesti ja paljud teisedki on arvamusel, et Vilniuse tippkohtumise tulemused olid head. Nii kirjutas riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Kalev Stoicescu (Eesti 200), et «Ukraina liigub iga päevaga oma võidu ja ainuvõimaliku julgeolekugarantii – NATO liikmesuse poole» (PM, 13. juuli). On viidatud ka sellele, et lõpp hea, kõik hea – lõppkommünikee võinuks ka sündimata jääda.

See kõik võib ju niimoodi olla ja oleks meeldiv uskuda, et kollektiivne lääs tegi Ukraina suhtes kõik võimaliku. Ent praeguses julgeolekuvõrrandis on veel üks muutuja ja selleks on Venemaa. Ja on suur küsimärk, kuidas Venemaa NATO tippkohtumise lõppkommünikeed tõlgendab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles