Aldo Kalsi koostatud üldnimestik Petserimaaga seotud isikutest ulatub viiking Truvorini

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Tartlasest ajaloolane Aldo Kals on rohkem kui pool sajandit uurinud Eesti elulugusid ja biograafilisi teatmeteoseid. Ühtlasi nimetab ta ennast Petserimaa sõbraks, kes on kodanikuna huvitatud, et Eestis kehtiks põhiseaduslik kord kõikides valdkondades, kaasa arvatud riigi territoriaalse terviklikkuse suunal.

Üldnimestiku esikaas.
Üldnimestiku esikaas. Foto: Repro

Sellest lähtekohast on ta koostanud teatmeteose «Petserimaalaste üldnimestik 862–2022» (281 lk), mille on hiljuti välja andnud MTÜ Tartu Rahu Põlistamise Selts. Oma raamatuga loodab Aldo Kals aidata kaasa Venemaa Föderatsiooni poolt ajutiselt annekteeritud Eesti alade, esiotsa Petserimaa ja selle elanike senisest paremale tundmisele.

Üldnimestikus on tähestikjärjestuses märksõnalised isikukirjed, milles on perekonna- ja eesnimi, elu piirdaatumid, elukutse ja seos Petserimaaga ning viited allikale ja muudki. Nimestiku esimene on kirjandusteadlane ja tõlkija Vahur Aabrams ning viimane on sõjaväelane Jaan Üts, kes arreteeriti Petseris suvel 1941, saadeti Venemaale vangilaagrisse ja hukati.

Pealkirjas märgitud aasta 862 on seotud viiking Truvoriga, kes asus sel ajal Irboska linnamäelt valitsema Loode-Venemaad. Samuti üks väga ammu tegutsenud isik, kes on üldnimestikus, on Petseri mungakloostri ülem 16. sajandil Trifon.

Oma raamatut kavatseb Aldo Kals esitleda Petseri 2. keskkooli vilistlaste ja kunagiste õpetajate kokkutulekul, mis algab 29. juulil kell 12 Võrumaa toidukeskuse (Koidula 7) teise korruse saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles