Hilissuvel alustatakse Supilinna tiigi puhastamist

Tartu Postimees
Copy
Droonikaader tiigist mitme aasta tagant, kuid juba siis võis näha, et tiik on täis kasvanud.

 

 

 

 
Droonikaader tiigist mitme aasta tagant, kuid juba siis võis näha, et tiik on täis kasvanud.        Foto: Tarmo Haud

Suve lõpus puhastatakse mitmekesise looduskeskkonnaga Supilinna tiik setetest ja üleliia vohavast taimestikust.

Supilinna tiik on tähtis elupaik kahepaiksetele, sealhulgas looduskaitse all olevatele rohukonnale ja tiigikonnale. Eeldatavalt sigisid kahepaiksed Supilinna tiigi alal juba enne selle tekkimist. Veekogu on ka nahkhiirte ja lindude oluline toitumiskoht. Loomulikult omab tiik suurt väärtust Supilinna elanikele ja teistele jõe ääres liikujatele.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et Supilinna tiik on aasta-aastalt üha enam kinni kasvanud. «Tiigi puhastamine toetab linna rohevõrgustiku toimimist ning tiigi ümbruse kasutamist puhke- ja vaba aja veetmise alana. Lisaks peab ainulaadne tiik olema bioloogilise mitmekesisuse ja elurikkuse tagamiseks kahepaiksetele võimalikult sobiv elukeskkond,» rääkis ta.

Supilinna tiik puhastatakse setetest ja üleliia vohavast taimestikust. Projekti põhjal on eemaldatava sette maht ligi 15 000 kuupmeetrit. Sete kõrvaldatakse koos seal kasvava taimestikuga kogu veepiiri ulatuses. Seejuures jääb veekogu kahepaiksetele sobivaks madalaveeliseks elupaigaks.

Ettevalmistavaid tööd algavad augustis, veetaseme alandamist alustatakse septembri alguses, enne kui kahepaiksed on tiiki talvituma läinud. Kui veetase on juba septembris piisavalt madalale lastud, jõuavad kahepaiksed endale uue talvituspaiga otsida. Tööd lõpetatakse 2024. aasta aprilliks, sest siis algab kahepaiksete sigimisaeg ning konnadel on võimalus juba kultuuripealinna aastal tiiki taas sigimispaigana kasutada.

Puhastustööde tegemine sügistalvel sobib ka nahkhiirtele, kes on sel ajal eemal talvituspaikades. Nahkhiirtele rahu andmiseks välditakse tööde tegemist öisel ajal.

Taimestikust puhastamisel säilitatakse osaliselt tarnastunud alad, kuna kahepaiksed vajavad sigimiseks päikesele avatud madalaveelisi taimestunud alasid. Kallaste äärest eemaldatakse osaliselt võsa ning pilliroo ja hundinuiadega kaetud alad. Kaugemal olev kõrghaljastus säilib. Kalda taastamistööde käigus külvatakse veekogu kaldale sobivate kohalike taimede seemneid, mis aitavad taastada väärtuslikku elukeskkonda selle loomulikul kujul.

Supilinna tiiki hakkab puhastama OÜ Nivoo ning elukeskkonna parandamine toimub Life‘i projekti Tartu Rohering osana.

 

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles