ROHKEM VAATEID Selline hakkab välja nägema südalinna kultuurikeskus nii seest kui väljast (25)

Tartu Postimees
Copy

Läinud reedel sai teatavaks, et Tartu tulevane südalinna kultuurikeskus kerkib arhitektuuribüroos 3 + 1 Arhitektid valminud töö «Paabel» põhjal.

Linnavalitsuse ja arhitektide liidu korraldatud rahvusvahelisele arhitektuurivõistlusele laekus 107 tööd, neist 28 valmis Eestis ja 79 välismaal. Žürii valis esmalt välja kuus parimat, millest võidutöö autorid saavad 60 000 eurot.

Parimates töödest on koostatud näitus, mida saab vaadata autovabaduse puiesteel.

Arhitektuurivõistluse võitnud töö «Paabel» autorid on Lisette Eriste, Gert Guriev, Markus Kaasik, Helin Kuldkepp, Karl Erik Miller, Jana Pärn, Siim Tiisvelt ja Ilmar Valdur. Maastikuarhitektuuri osa tegi Kino Maastikuarhitektid. Vaata parimateks hinnatud töid SIIT.

Tulevane kultuurikeskus, mida rahvasuus on hakatud ka Sükuks nimetama, hõlmab umbes poolt praegusest keskpargist. Hoone kerkib haljasala kaubamajapoolsesse ossa ning piirneb Küüni ja Uueturu tänava ja Vabaduse puiesteega.

Muu hulgas näeb kavand ette jalakäijate ala avamist üle Vabaduse puiestee Emajõeni. Sealhulgas ootavad muutused turuhoonega külgnevat ala, kus praegu asub parkla.

Sükus hakkavad tegutsema linnaraamatukogu, kunstimuuseum ja sündmuskeskus, aga ka mitmed väiksemad asutused.

Süku maksumuseks on hinnatud koos käibemaksuga 88,4 miljonit eurot. Suurem osa rahast tuleb kultuurkapitalilt, sest poliitikud on keskuse hinnanud riiklikult oluliseks kultuuriobjektiks. Tartu linnavalitsuse esialgne soov oli kogumaksumusest katta 25 protsenti, aga läbirääkimiste tulemusena lepiti kokku 33-protsendilise omaosaluse peale.

Keskust on plaanis ehitama hakata 2026. aastal ning see peaks valmis saama 2029. aastaks.

Hoone vajalikkuse ja asukoha üle on Tartus aastaid tuliselt vaieldud. Seejuures on aktiivselt sõna võtnud ka poliitikud ja linnakodanikud, kelle arvates tuleks tänapäeval põhimõtteliselt välistada hoonete rajamine pargi arvelt, sest sellega kaasneb paratamatult hulga elujõuliste puude hukkumine. Debatis on jõuõlg jäänud siiski nende kätte, kelle arvates on keskpark seda laadi keskuse jaoks vaat et ainumõeldav asupaik, sest see jääb inimeste igapäevaste käiguteede vahetusse lähedusse.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles