Jakob Hurda rahvuskultuuri auhind tuli ka Tartusse

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Ellen Värv
Ellen Värv Foto: Erakogu

Jakob Hurda nimeline Põlva rahvahariduse selts annab traditsiooniliselt välja Jakob Hurda rahvuskultuuri auhinda. Sel aastal pälvis üleriigilise auhinna Eesti Rahva Muuseumi koolitus- ja teabekeskuse juhataja etnoloog Ellen Värv.

Ellen Värv on töötanud Eesti Rahva Muuseumis üle 35 aasta südame, hinge ja suure tarkusega eesti rahvakultuuri kogumise, säilitamise, uurimise ja õpetamise nimel.

Uurimistöös on tema peamine valdkond olnud rahvarõivad. Ta on aastakümneid õpetanud kõrgkoolides. ERMi uues hoones on ta loonud hästi toimiva süsteemi, mis hõlmab rahvakultuuri teaduspõhiseid konsultatsioone, rahvarõivakooli, kursusi ja õpitubasid. Väga palju konsultatsioone anti äsjapeetud XIII noorte laulu- ja tantsupeo eel nii muuseumis kui ka kohtadel, et süvendada teadlikkust rahvarõivaste kandmisel.

Ellen Värvi on uurijana köitnud ka 20. sajandi rõivastus ja nõukogude perioodi argielu. Näiteks on tema kureerimisel valminud ERMi püsinäituse «Kohtumised» rahvakultuuri osa «Talu elu, talu ilu» ning näituse «Õige keha, vale keha» ajaloolise keha ja rõivastuse alateema.

Samuti on ta olnud aktiivne Virumaa materjalide kogumisel ning kuulunud kultuuriprogrammi «Virumaa pärimuskultuur» eestvedajate hulka.

Ellen Värvi sulest on ilmunud kümneid rahvarõivaste üldiseid ja üksikteemade käsitlusi ja muutuste analüüse.

Põlvamaa esindajana tunnustatakse elupõlist pedagoogi Urve Järgi.

Auhinnad antakse kätte 25. juulil kell 15 ERMis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles