Tartu laulukaare alla tuleb tavatult palju laulumehi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevade logo.
Põhja- ja Baltimaade meestelaulu päevade logo. Foto: Eesti Meestelaulu Selts

Tänavu juunis koguneb Tartu laulukaare alla eestimaiseid ning meie põhja- ja lõunanaabrite täismeeste, noormeeste ja poiste koore nii palju, nagu ei ole veel kusagil maailmas nähtud ja kuuldud.

Põhja- ja Baltimaade meestelaulupäevad on Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse esimehe Arvi Karotami andmeil üks suurimaid tänavusi rahvusvahelisi kultuurisündmusi Eestis. «Need on ka suurima osavõtjate arvuga meestelaulupäevad maailmas, mis kunagi on korraldatud,» lisas ta.

Tartusse tuleb 55 välismeeskoori ligi 2000 lauljaga ning Eestist 33 meeskoori, 51 poistekoori ja 10 noorte meeskoori. Ühtekokku osaleb laulupäevadel üle 4700 suure ja väikese laulumehe, mis teeb Tartust selle suve meestelaulukes-kuse. Välislauljaid saadab ligi pool tuhat külalist.

Maailma tippude hulgas

«Eesmärk ei olnud saada kõige suuremat osalejate arvu,» ütles Karotam. «Meie üks eesmärke oli tuua oma laulust rõõmu tundvate tavaliste meeskooridega kõrvuti ümberkaudsete maade tippkoorid.»

Teiste hulgas laulavad maailma tippu kuuluvad Orphei Drängar Rootsist, Ylioppilas-kunnan Laulajat Soomest, Riia Tehnikaülikooli meeskoor Gaudeamus Lätist, Sangsalskabet Guldbergs Akademiske Kor Norrast ja mõistagi Eesti Rahvusmeeskoor.
Kaugeim külaliskoor on Tórshavnar Manskor Fääri saartelt. Nad tulevad lausa oma lennukiga ja võtavad lisaks pardale poolsada tulisemat fänni.

Maailmas enneolematu laulusündmuse peakontsert on 16. juunil kell 18 Tartu lauluväljakul.

Kunstiline juht Jüri Rent on kava koostades silmas pidanud, et Eesti mehed ja poisid saaksid ühiselt laulda nii teada-tuntud teoseid kui ka uut repertuaari. Väliskoorid laulavad eraldi ka riikide kaupa, esitades oma maa parimaid meeskoorilaule. Ühendkooride kavas on osalevate riikide tuntuimaid meeskoorilaule.

Nii laulavadki Põhja- ja Baltimaade laulumehed ühendkoorina näiteks Sibeliuse «Finlandiat», Griegi «Uut isamaad» ja Tobiase «Necitis vosit». Kõlab ka «Orjade koor» Verdi ooperist «Nabucco».

Peakontserdil osalevad ka Vanemuise sümfooniaorkester, Eesti kaitseväe orkester ning politsei- ja piirivalve orkester.

Meestelaulupäevad korraldab Eesti Meestelaulu Selts koostöös Põhjamaade Lauljate Liiduga. Neil on kuue aasta tagune koostöökogemus, kui nad kutsusid Põhja- ja Baltimaade meeskooride laulupäevale Tallinna kokku 2500 lauljat.

Miks just Tartus?

Miks tulevad mehed ja mehehakatised laulma nüüd just Tartusse? Esimeseks põhjuseks nimetas Karotam Tartut kui laulupidude sünnilinna, kus esimesele suurele ühislaulmisele sõitsid kokku ainult mehed ja puhkpilliorkestrid.

«Teiseks põhjuseks on, et Tartus tegutseb Eesti vanim pidevalt tegutsev meeskoor, Tartu Akadeemiline Meeskoor, kes tähistab tänavu oma 100. aastapäeva,» ütles ta. «Ja kolmas põhjus on see, et Tartu poistekooride laul on olnud läbi aegade Eestis esirinnas. Me mäletame veel seda, kui suure entusiasmiga korraldas maestro Uno Uiga Tartus poistekooride laulupäevi.»

Nõnda on suur laulusündmus sügav kummardus Tartu laulupeo, meeste- ja poistelaulu traditsioonidele, mis on kandunud kõikjale üle Eesti ja kaugemalegi, võttis meeste lauluseltsi juhatuse esimees oma jutu kokku.

Juuni keskel
• Põhja- ja Baltimaade meeste-laulupäevad on 15., 16. ja 17. juunil põhiliselt Tartus, peakontsert toimub 16. juunil kell 18 Tartu lauluväljakul.
• Meestelaulupäevade kunstiline juht on Jüri Rent.
• Tippkoorid Orphei Drängar, Ylioppilaskunnan Laulajat ja Eesti Rahvusmeeskoor (RAM) tulevad üheskoos kuulajate ette ka 15. juunil Vanemuise kontserdimajas ja 17. juunil Estonia kontserdisaalis.
• RAM annab kontserdi 15. juu-nil Tartus Jaani kirikus.
• Piletid nendele kontsertidele tulevad müügile 22. märtsil.
• Lisaks neile on tasuta sissepääsuga 14 kontserti mitmel pool üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles