Tartu vald saatis Ukrainasse veokitäie mööblit

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Ukrainasse saadetav mööbel.
Ukrainasse saadetav mööbel. Foto: Tartu vallavalitsus

Kolmapäeval, 12. juulil, saadeti Tabiverest Ukraina poole teele suur koormatäis kooli- ja lasteaiamööblit. Tegu on Tartu valla humanitaarabiga Ukrainale.

Tartu vald on viimastel aastatel ehitanud uue koolimaja Tabiverre ja Kõrvekülla. Uus lastead on rajatud Raadile ja Maarja-Magdaleenasse, praegu läbib täielikku renoveerimist Tabivere lasteaed. Juurdeehitis on tehtud Lähte lasteaiale. Seoses sellega on jäänud kasutusest välja korralik kooli- ja lasteaiamööbel. Lisaks sisaldab abisaadetis Tabivere lasteaia rekonstrueerimisel kasutusest välja jäänud suurköögi seadmeid firmalt Bestmark.

«Valdavalt on tegu suhteliselt nüüdisaegsete asjadega, mis on olnud kasutuses 5-10 aastat. Selle mööbliga saab sisustada viie-kuue rühmaga lasteaia ja väiksema kooli,» selgitas vallavanem Jarno Laur.

Saadetises jagub mööblit kuni kuuele lasteaiarühmale ning ühele väiksemale koolile.
Saadetises jagub mööblit kuni kuuele lasteaiarühmale ning ühele väiksemale koolile. Foto: Tartu vallavalitsus

Abi saajaks on Maiaky vald (Маяківська сільська громада) Odessa oblastis. Tegu on Tartu valla sarnase ligi 13 000 elanikuga omavalitsusega, kus tegutseb mitu koole ja lasteaeda. Vajaduse abi järele on tinginud suur sisepagulaste hulk, kes on liikunud sõjatsoonist kaugemale ning vajavad nüüd lasteaia- ja koolikohti ning abi.

Sihtkohta, kus oleks abi kõige enam vaja, otsis Tartu vallavalitsus Ukraina väikelinnade assotsiatsiooni kaudu, mille esindaja ning tegevjuht Oksana Kirilyuk tegutseb ajutiselt Valmieras.

«Meie kontakt sai alguse viimastele linnade ja valdade päevadelt Tallinnas. Ta on käinud kohapeal ka meie asjadega tutvumas ja tunnistanud selle igati kõlblikuks ja kasulikuks. Saime julgust panna saadetisse ka mõned sellised mööblitükid, mille ehk ise oleksime utiliseerinud,» meenutas vallavanem Jarno Laur.

Tartu vallavalitsus tänab kõiki, kes panustasid Ukraina aitamisse. Erilise tänu võlgneb vald Tabivere päästekomando meestele, kes tulid appi mööblit transpordikõlblikuks pakkima ja ladustama. Tabivere komando pealik Imre Tõekalju tegi seda lisaks oma puhkuse ajast.

Vallavalitsusele tuli appi ka Tabiveres tegutsev metalliettevõte Same, kes andis kaubaalused ja tuli appi aluseid koostama ja laadima. Köögiseadmete ettevõte Bestmark pani saadetisele kaasa köögiseadmete ukrainakeelsed juhendid

«Tartu vallavalitsuse ja Tartu valla spordikooli töötajad käisid abis mööblit kolimas ja pakkimas. Mul on hea meel kolleegide üle, kes soovisid oma põhitöö kõrvalt abistada,» kiitis abisaadetise organiseerimisega tegelenud sotsiaal- ja haridusosakonna juhataja Anne Aleksejev.

Saadetise transpordib Ukrainasse ettevõtte OÜ Milway, kellel on kogemus vedudega Ukrainasse. Kohale Odessa kanti peaks see jõudma eeldatavasti 18. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles