Punalutikad trügivad õuest tuppa ja suhu

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Annelinnas Remmelga tänaval sagis esmaspäeva pärastlõunal nii maas kui ka puudel ringi lugematul hulgal punalutikaid, kes sealkandis on aasta-aastalt aina rohkem territooriumi vallutanud.
Annelinnas Remmelga tänaval sagis esmaspäeva pärastlõunal nii maas kui ka puudel ringi lugematul hulgal punalutikaid, kes sealkandis on aasta-aastalt aina rohkem territooriumi vallutanud. Foto: Sille Annuk

Kuigi punalutikad ei ole inimestele ohtlikud, võivad nad kodus ja hoovis olla võrdlemisi tüütud naabrid ning isegi tuppa tikkuda. Nii juhtus näiteks Tartus Annelinnas Remmelga tänaval elava endise maadlus­treeneri Heiki Tootsiga, kes on ise asunud punaste putukatega heitlema.

Eesti esimesed punalutikavaatlused pärinevad selle sajandi algusest ja näiteks e-elurikkuse portaali elurikkus.ee andmetel on viimastel aastatel neid märgatud sagedamini kui 10–15 aastat tagasi.

Ka Heiki Toots on täheldanud, et viimase paari aastaga on punaseid lutikaid tema õues ja aias ning kodu ümbruses aina rohkem. «Mõne päeva eest sõin aias toompihlaka marju ning üks lutikas sattus mulle ka suhu. Väga kibe maitse oli ja läks jupp aega, enne kui maitse suust ära sain,» kirjeldas ta. «Nüüd on neid juba nii palju, et kui välisukse või akna lahti jätan, siis ronivad tuppa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles