Kogenud IT-tegija laiendab Tartus haaret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proeksperdi Küütri tänavas asuva uue kontori seina kaunistab puu, mis kujutab endast ettevõtte missiooni, visiooni ja väärtusi. Puust vasakule jääb Tartu kontori juhataja Marten Meikop ja paremal istub firma tööstusautomaatika suuna juht Marko Petron.
Proeksperdi Küütri tänavas asuva uue kontori seina kaunistab puu, mis kujutab endast ettevõtte missiooni, visiooni ja väärtusi. Puust vasakule jääb Tartu kontori juhataja Marten Meikop ja paremal istub firma tööstusautomaatika suuna juht Marko Petron. Foto: Sille Annuk

Eesti vanimaid IT-firmasid Proekspert avas Tartus uue kontori, millest saab ettevõtte üks arenduskeskusi. Tartus haaret laiendama ajendas firmat soov meelitada tööle senisest enam Tartu Ülikooli füüsikuid ja IT-spetsialiste.

«Tartus on ülikool, palju reaalteadusi ja intelligentseid inimesi, keda meie firma vajab. Seepärast tõime osa oma arendusest neile inimestele lähemale,» ütles IT-firma Proekspert tööstusautomaatika suuna juht Marko Petron.

Proekspert teeb tarkvaralahendusi peamiselt industriaalautomaatika, telekommunikatsiooni ja panganduse valdkonnas. «Piltlikult öeldes on meie ülesanne panna masinatele aju sisse,» nentis Petron.

Taksomeetrist liftini

Proekspert on teinud näiteks Soome taksode taksomeetritele kaardimakselahenduse, Rootsi ja Soome telefonioperaatorile Telia Sonera servereid ja iseteenindusportaali. Peamiseks tooteks on aga sagedusmuundurid, mis võimaldavad reguleerida mootori liikumise kiirust seadmetes, nagu lift, kraana, tootmisliin või ventilatsioonisüsteem.

Tartu kontori juhataja Marten Meikopi kinnitusel on just sagedusmuundurite arendus edaspidi ka siinse kontori põhitegevus. Kuid peale sagedusmuundurite teeb Tartu kontor bioreaktoreid, milles saab valmistada bioloogiliselt aktiivseid ühendeid, näiteks Helluse bakterit või pesupulbriensüüme.

«Kolmandal minutil lisa hapnikku 20 sekundit, siis oota kaks minutit, sega pool minutit, siis mõõda pH-d,» kirjeldas Meikop bioreaktorite tarkvara tööd. Bioreaktorite tarkvara müüb firma ülikoolidele ja meditsiiniasutustele üle maailma.  

Tartu kontori kolmanda olulisema tegevusena tõi Meikop välja raamatupidajate tööd lihtsustava arvutihiire arendamise. Sel SmartMouse’i nime kandval hiirel on tavapärasest rohkem klahve, see teeb raamatupidajate töö kiiremaks ja mugavamaks. Hiire tellijaks on Lõuna-Aafrika klient.

Teistest Tartus tegutsevatest IT-firmadest erineb Proekspert tööstusautomaatika suuna juhi Marko Petroni selgitusel peamiselt oma suunitluselt tööstusseadmetele, mitte niivõrd veebilahendustele. «Me ei tee internetimänge, vaid meie tööst sõltub tõsiste seadmete, näiteks lifti liikumine,» märkis ta ja lisas, et seetõttu vajab firma peale IT-spetsialistide oma meeskonda ka palju füüsikuid.

Tihe konkurents

130 töötajaga Proeksperdi Tartu kontoris on praegu kaheksa töötajat, kuid Tartus töötajate arv kasvab Marko Petroni sõnul 25–30ni. Ta möönis, et töötajate pärast läheb ülikoolilinnas ilmselt teiste IT-firmadega rebimiseks. «Tartus on suured tegijad, nagu Playtech ja Webmedia, ning palju start-up’e. Samas on positiivne, et ülikoolist kasvab uusi spetsialiste peale,» lausus ta.

Petron arutles, et nii Tartu kui tartlased võidavad sellest, kui siia koondub arvukalt IT-ettevõtteid. «See tähendab, et Tartusse tuleb rohkem rahvusvahelisi kliente, võib-olla saab ülikool sellest midagi, siin on rohkem häid töökohti ning tublidel arendajatel pole põhjust minna Tartust mujale tööd otsima,» lausus ta.

AS Proekspert
• Asutatud 1993. aastal.
• 2011. aasta käive üle 6 miljoni euro.
• 130 töötajat Tallinnas ja Tartus.
• 75 protsenti firmast kuulub Taani kontsernile Danfoss ning 25 protsenti firma eestlastest asutajatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles