Miks eelistab eestlane kassapidaja asemel masinat?

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Nutikassa pult.
Nutikassa pult. Foto: Marko Saarm

Tartu ülikooli neuroturunduse labori kasutusmugavuse spetsialisti Tanel Mehise sõnul on kliendi vaatepunktist iseteeninduskassade eelistamine tingitud mitmest asjaolust.

«Alates Covidi pandeemiast oleme harjunud aina rohkem inimkontakti vältima ja poes näiteks ostupulte kasutama. Iseteeninduskassas puudub kliendil ajasurve, ei küsita tema jaoks ebavajalikke lisaküsimusi ja täpsus kasvab. Arvuti ju vigu ei tee ja infol puudub kassapidaja vahelüli,» rääkis Mehine.

Ettevõte, kes iseteeninduse kasuks otsustab, peab selvekassadel silma peal hoidma.

«Loomulikult kaasneb iseteenindusega ka vargusi, kuid üldiselt on kaotatud summad väiksemad kui võidetud kasud,» ütles ta.

Ahhaa teaduskeskus avas iseteeninduse hoopis internetis ja pakub võimalust käepael kohapeal järjekorravabalt välja trükkida. Ahhaa teaduskeskuse juhatuse esimehe Andres Juure sõnul lahendab iseteenindus veebis nii ettevõtte kui ka kliendi jaoks mitmeid muresid.

«Meie esmane eesmärk oli kogu külastus kliendile mugavamaks teha ja populaarseks saanud fotoeksponaatide pildid külastajatele koju kaasa anda. Lisaks käib meil näiteks koolivaheajal väga palju perekondi, kes veebist ostes pääsevad piletijärjekorrast ka kõige kiiremal päeval. Küll aga ei tähenda see, et klassikaline piletikassa kuhugi kaoks,» sõnas Juur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles