Aasta külaks pürgivat Äksi alevikku külastas kõrge komisjon

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Kolmapäeva õhtul väisas Äksi alevikku 2023. aasta küla konkursi hindamiskomisjon. Napilt paaritunnise ringkäigu ajal tutvustasid aleviku eestvedajad kõrgele komisjonile piirkonna olulisemaid paiku ja huviväärsusi. Kas Äksist saab Eestimaa aasta küla, selgub augustis.

Hindamiskomisjoni kuulub kaheksa liiget, nende seas ka riigikogu esimees Lauri Hussar. Eesti külaliikumise Kodukant üks eestvedajatest Anneli Kana selgitas, et tänavu valitakse Eestis aasta küla kümnendat korda ning Lauri Hussar on viies riigikogu esimees, kes konkursil hindajana osaleb.

Komisjon alustas ringkäiku Äksi kiriku juurest, edasi suunduti vabaõhu kunstiinstallatsiooni Galerii No1 juurde, kus galerii asutaja, kunstnik Hando Tamm rääkis erilise näitusekoha saamiseloo. 

Sellele järgnes käik Äksi Kaubanduskeskusse, mis on samuti omamoodi kunstiline väljapanek ja vaba aja veetmise koht. Komisjon vaatas üle ka Saadjärvel jääajakeskuse kõrval asuva parve.

Komisjoni liige, riigikogu esimees Lauri Hussar sõnas, et ootab iga küla puhul üllatusi. Et komisjon pole veel kõiki külasid läbi käinud, ei saanud liikmed ka reeta, millised on seni vaadatud kohtadest kõige erilisemad ning mis paigad on enim üllatusi pakkunud.

Eesti külaliikumine Kodukant korraldab aasta küla konkurssi alates 2005. aastast üle aasta. Aasta küla 2023 kuulutatakse välja 19. augustil Jõgevamaal Sadalas. 

Aasta küla 2023 kandidaadid

Leesi küla (Kuusalu vald, Harjumaa)

Puski küla (Hiiumaa vald, Hiiumaa)

Soonurme (Lüganuse vald, Ida-Virumaa)

Tapiku külade piirkond (Põltsamaa vald, Jõgevamaa)

Albu küla (Järva vald, Järvamaa)

Puise küla (Haapsalu linn, Läänemaa)

Vainupea küla (Haljala vald, Lääne-Virumaa)

Peri küla (Põlva vald, Põlvamaa)

Suurejõe küla (Põhja-Pärnumaa vald, Pärnumaa)

Kaerepere alevik (Kehtna vald, Raplamaa)

Neemi küla (Saaremaa vald, Saaremaa)

Äksi alevik (Tartu vald, Tartumaa)

Ritsu küla (Tõrva vald, Valgamaa)

Valma küla (Viljandi vald, Viljandimaa)

Ostrova küla (Setomaa vald, Võrumaa)

Allikas: külaliikumine Kodukant
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles