Bussifirma ja koolituskeskus lubavad uued juhid 89 päevaga välja õpetada

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Iveco autobussi rooli pääsevad uued juhid kõigest 89 päevaga ja hakkavad Tartu maakonnas sõitmise eest vähemalt 1400 eurot palka saama.
Iveco autobussi rooli pääsevad uued juhid kõigest 89 päevaga ja hakkavad Tartu maakonnas sõitmise eest vähemalt 1400 eurot palka saama. Foto: Margus Ansu

Hansa Bussiliinid ja Autosert loovad bussijuhiks õppimise koostööprojekti «89 päevaga bussijuhiks», mille kulud katab bussifirma.

AS Hansa Bussiliinid (Hansaliinid) ja Autosert asuvad välja koolitama uusi tulevasi bussijuhte, mille lõpptulemusena suunduvad osalejad tööle Tartu maakonna bussiliinidele. Bussijuhiks õppimise kulud, mille maksumus on 2500 eurot, katab Hansaliinid.

«Oleme põnevil uue koostööprojekti üle, mille kutsusime ellu, et leevendada aastakümneid kestnud bussijuhtide põuda ning sooviga tuua bussijuhtide kõrget keskmist vanust madalamale,» sõnas Hansa Bussiliinide juht Andres Puskar.

Andres Puskari sõnutsi jääb bussijuhtide brutopalk normtundidega 1400 ja 1450 euro vahele, ent ta rõhutas, et kuna lisaks sõitmisele on bussijuhtidel ka palju lisakohustusi ning tihtilugu ka ületunde, võib töötasu kokku tulla suuremgi. «Bussijuhi palk koosneb paljudest komponentidest, näiteks ettevalmistusajad ning ooteloleku ajad, mil tööd ei tehta, kuid mida me samuti tasustame. Kui tulevad ületunnid, siis need maksame vastavalt seadusele 1,5-kordselt,» selgitas ta.

«Kindlasti väärivad bussijuhid suuremat palka, aga praeguses majanduskeskkonnas rohkem vahendeid pole. Hankelepingus on kirjas, et palk peaks olema vähemalt 1350 eurot, aga viimasel ajal on palgaralli olnud sedavõrd kiire, et tuleb meilgi rohkem maksta,» tõdes Puskar.

Ta lisas, et huvilistel ei ole vaja teha muud, kui olla vähemalt 24-aastane, samastuda Hansaliinide väärtustega, tunda kella, omada B-kategooria mitteesmaseid juhilube vähemalt kaks aastat ning hankida tervisetõend D-kategooria sõiduki juhtimiseks.

Autoserti kompetentsikeskuse koolitaja Lenno Põder märkis, et uus ametikoolitus koostöös Hansaliinidega algab 15. augustil ning bussijuhina saab asuda tööle juba novembris. «Bussijuhiks saamiseks tuleb läbida D-kategooria mootorsõidukijuhi koolitus ning seejärel bussijuhi ametikoolitus,» täiendas Põder.

Andres Puskar kutsub huvilisi üles bussijuhiks õppima ning lisas, et infopäev toimub 1. augustil Autoserti koolitusklassis Tartus, aadressil Ringtee 25. «Tere tulemast meie uutele tulevastele kolleegidele, kellega koos muudame bussiteenuse kestlikumaks ning leevendame bussijuhtide kroonilist puudust,» rõhutab Puskar.

Just nii säravate autobussidega saavad tulevased juhid sõita.
Just nii säravate autobussidega saavad tulevased juhid sõita. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles